Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) bankacılık birliğine doğru ilk adımlarını atmaya başlarken, bölgenin mali sektöründeki dağınıklık devam ediyor.

Krediye ulaşım en çok ihtiyaç duyulan ekonomilerde hâlâ zor olmaya devam ederken, bankalar kendi ülkelerinin tahvillerine daha bağlı haldeler. Öte yandan Avrupa Merkez Bankası'nın bölgedeki en büyük bankalara yönelik hazırladığı ve güveni artırmayı hedefleyen raporun da ters tepebileceği söyleniyor.

AMB tarafından gerçekleştirilecek bir denetlemenin borçlanma maliyetinin artmasına neden olan milli sınırlardaki bankaların dağınıklığını gidermeye ve hükümetlerle bankalar arasındaki bağlılığın azalmasını sağlamaya tek başına yeterli olmayacağı belirtiliyor.

Brüksel merkezli araştırma firması Bruegel direktörü Guntram Wolff, "Denetleme tabii ki tek başına yeterli değil. Ulusal denetmenlerin bankaları milli sınırlara oturtmak için zorlamasını engellemek adına merkezi bir çözüm şart" yorumunu yaptı.

Bankacılık birliğine yönelik çalışmalar Avrupa borç krizinin ardından hükümetlerin euroyu da koruyabilmek amacıyla kötü kredi veren bankaları kurtarma çabalarının yarattığı travmanın ardından ortaya çıkmıştı. AMB'nin bugün bölgedeki en büyük bankaların varlıklarının kalitesini gözden geçirme metodunu açıklaması bekleniyor.