Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Amerikan bir televizyon kanalına konuşan eski Fed başkanı Alan Greenspan, 2008'deki finansal krizin kendisine, ekonomi konusunda inandıklalrını sorgulattığını söyledi.

Greenspan, 15 Eylül 2008'de Lehman Brothers'ın iflas ettiğinde olanları gördüğünde, kendisi ve meslektaşlarının ekonomiye bakış şeklinde bir şeylerin "temelden yanlış" olduğunu düşündüğünü söyledi.

Greenspan'in inandığı geleneksel ekonomik inançlar, piyasanın, kısa vadedeki mantıksızlığa rağmen uzun vadede mantıklı hareket edeceğini söylüyor. Ancak Greenspan, korku ve öforinin önemini kavradığında "şaşkınlığa uğradığını" dile getirdi.

Bazı uzmanlar "davranışsal ekonominin" önemine dikkat çekse de Greenspan, bunun bir model sunamayacağını savunarak, "Duygulara gelince, korku her zaman öfori ve gururdan daha önemli" dedi.

Greenspan, balonların yavaş yavaş yükselip sonra patlayarak konjonktür dalgalanmalarını hep devam ettirdiğine dikkat çekerek, "Hepimiz balon olduğunu biliyorduk. Ancak balon tek başına finansal krize neden olmaz. Krize neden olanının kaldıraçlı balonlar olduğu ortaya çıktı" açıklamasında bulundu.