Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

ABD'de firmalar Ekim ayında tahmineliden daha az kişiye istihdam sağladı. Bu durum, ABD'de istihdam piyasasının, Washington'daki bütçe anlaşmazılığının yoğunlaştığı bir ortamda, ivmesini kaybettiğini işaret ediyor.

Roseland, New Jersey merkezli ADP Research Institute'a göre, ABD'de özel sektör istihdamı Ekim ayında 130,000 arttı ve son altı ayın en yavaş artışını gerçekleştirdi. Eylül ayı istihdam artışı 166,000'den 145,000'e revize edildi. Bloomberg'in anketine katılan 39 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 150,000 artması bekleniyordu.

Bugün açıklanan aylık istihdam verileri, 1 Ekim'de başlayan ve bazı müteahhitlerin ve diğer çalışanların zorunlu izne çıkarılmasına neden olan 16 gün süren hükümetin kısmi kapanması sırasında istihdamın nasıl seyrettiğini gösteren ilk veri oldu. Bugün biraraya gelen Fed politika yapıcıları, rekor büyüklükteki parasal teşvikleri ne zaman azaltacakları konusunu tartışmaları ile birlikte, istihdam piyasasındaki ilerlemeleri yakından takip ediyor.

New York'ta HSBC Securities USA Inc. ekonomisti Ryan Wang, "Piyasa göstergelerinin büyük bölümü, özel sektörde ılımlı istihdam artışını işaret ediyor, ancak odada bir fil var, bu da hükümetin kapanması," dedi ve "Bu, özel sektör işverenlerini işe alma konusunda daha temkinli olmaya sevkeden diğer bir faktör" şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin istihdam artışı tahminleri 70,000 ile 177,000 arasındaydı.

İmalatçılar, yapı şirketleri ve diğer mamül üreticisi sektörler istihdamı 24,000 artırdı. İnşaat sektöründe istihdam 14,000 artarken, fabrikalar istihdama 5,000 katkıda bulundu. Ticaret, ulaşım ve kamu hizmetleri şirketlerinde istihdam artışı 40,000 oldu.

Hizmet sağlayıcıların istihdamı Ekim ayında 107,000 arttı.