Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi mali kurumları 6 yıldır ilk defa şirketler için kredi kullanımında gevşemeye gidebilecekleri sinyalini verirken, bunun bölgedeki toparlanmanın ivmesine katkıda bulunabileceği tahmin ediliyor.

Avrupa Merkez Bankası çeyrek dönemlik raporlarından bir taneside bölge bankalarının şirketlere verilen krediler konusunda şartların biraz daha gevşemesini beklediklerini dile getirdi. Böylece 2009'un 4. çeyreğinden bu yana ilk defa böyle bir açıklama yapılmış olurken, 2007 yılının 2. çeyreğinden bu yana da ilk defa kredi şartlarının gevşetileceği yönünde bir sinyal gelmiş oldu. Bankalar aynı zamanda tüketici kredileri ve mortgage kredilerine yönelik şartları da kolaylaştırmayı gözden geçirirken, bütün kategorilerde kredi talebinin artmasını bekliyorlar.

Ernst & Young LLP kıdemli ekonomik danışmanı Marie Diron, "Bu aslında biraz teşvik edici bir haber. Euro Bölgesi ekonomisi için gayet iyi bir rapor. Şu ana kadar bizim uyarılarımız genellikle tereddütlü ve kredi şartlarının bir süre daha dar kalacağı yönünde gerçekleşmişti" yorumunu yaptı.

AMB Başkanı Mario Draghi kredilere yönelik talebin düşmesinin faiz oranlarını düşük tutması için nedenlerinden bir tanesi olarak göstermişti. Frankfurt merkezli AMB aynı zamanda banka bilanço incelemelerinin önümüzdeki yıl mali kurumlara olan güveni daha da artıracağını bekliyor.

Draghi 2 Ekim'de gerçekleştirilen toplantının ardından yaptığı açıklamada "Açık konuşmak gerekirse kredilerin varlık kalitelerini gözden geçirmeyi tamamlamadan toparlanacağı yönünde güçlü umutlarımız var. Eğer krediler o zamana kadar toparlanmazsa çok kötü bir durumda oluruz" ifadelerini kullanmıştı.