Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in tahvil alımlarını, ekonomistlerin beklediğinden daha erken azaltmaya başlayacağı spekülasyonlarının, ABD'den gelen güçlü verilere bağlı olarak artmasıyla Asya paraları, 4 hafta süren yükselişini sonlandırdı.

Bloomberg-JPMorgan Asya Dolar Endeksi, yuanın bu yılın en sert 5 günlük düşüşünü kaydetmesi üzerine 2 ayın en büyük kaybını verdi. Malezya ringgiti, Tayland bahtı ve Filipin pezosu 1 ayın en büyük haftalık düşüşünü  kaydetmeye hazırlanırken, Güney Kore wonu, son kazançlara müdahale edileceği tehdidiyle geri adım attı.

Küresel fonlar Endonezya, Tayland ve Filipin piyasalarınan çıkış yaptı ve Hint hissesi alımlarını azalttı. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) 30 Ekim'de dünyanın en büyük ekonomisinin temelinde güçlenme sinyalleri olduğunu söylese de, aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımlarını devam etirme kararı verdi. ABD'de dün açıklanan veriler işsizlik başvurularının düştüğünü, iş dünyası aktivitelerinin ise 30 yılın en büyük sıçramasını yaptığını gösterdi.

Fed'in ekonomiye dair olumlu söylemlerinin ardından FOMC'un tahvil alımlarını azaltacağı zamana ilişkin spekülasyonların arttığına dikkat çeken Daishin Economy Research Institute'ün Döviz analistlerinden Hong Seok Chan, yabancı fon girişinin yavaşladığını söyledi.

Asya Dolar Endeksi bu hafta yüzde 0.4 kayıpla 116.51 puana