HABERLER ABONE OL

Çin'in Hong Kong'dan altın ithalatı üst üste 2. ay düşüş göstererek dünyanın en büyük altın alıcısı olma yolunda ilerleyen Çin'de fiziki talebin geriliyor olabileceği sinyalini verdi.

Bloomberg tarafından resmi veriler baz alınarak yapılan hesaplamalara göre net ithalat Eylül ayında 110.2 tondan 109.4 tona geriledi. Buna rağmen verilere göre ithalat miktarı iki katından daha fazla yükselerek yılın ilk 9 ayında 826 tona yükseldi.

Altın fiyatları Fed'in varlık alımlarını azaltacağı beklentileriyle beraber Eylül ayında 3 ayın ilk düşüşünü gerçekleştirdi. Çinli alıcıların spot altın alabilmek için ödediği ortalama prim Eylül ayında 8.97 dolar olarak gerçekleşirken, bir ay önce bu rakam 13.57 dolar olmuştu.

Dalian Fortune Futures Co. analisti Wang Weimin, "Çin'deki yatırımın altın fiyatları görünümüne hassas kalmasıyla talep Eylül ayında biraz gevşedi. Düşük prim Çin'de yatırım talebinin düştüğüne dair iyi bir gösterge" yorumunu yaptı.

Spot altın Londra'da Pekin saatiyle 10:18'de 1,323.91 dolardan işlem gördü. Külçe altın bu yıl yatırımcıların exchange-traded fonlardaki varlıklarını azaltmasıyla yüzde 21 geriledi.

Advertisement