Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-ABD'de fabrika siparişleri yükseldi

ABD'de fabrika siparişleri Eylül ayında yüzde 1.7 yükseldi. Siparişler bir önceki ayda yüzde 0.1 gerileme kaydetmişti.

Bloomberg anketine katılan 54 ekonomistin tahmin medyanı siparişlerin yüzde 1.8 yükseleceği yönünde gerçekleşirken, tahminler yüzde 0.1 ile yüzde 2.5 artış arasında değişiklik gösterdi.

-Fed/Powell: QE bir süre daha devam edecek

Fed Guvernörü Jerome Powell, merkez bankasının muhtemelen bir süre daha aşırı genişlemeci politikasına devam edeceğini ve 85 milyar dolarlık aylık tahvil alım programının azaltılacağı tarihin net olmadığını söyledi.

Powell, "ABD'deki para politikası bir süre daha aşırı genişlemeci olarak devam edecek gibi görünüyor, alımların hızını azaltma zamanı da belirsiz ve ekonomik değişimlere dayanıyor" dedi.

-Fed/Bullard: 85 milyar dolarlık alım çok yüksek

Fed St. Louis Başkanı James Bullard, iş gücü piyasasında ilerleme kaydedilmesine rağmen Fed'in şu anda çok yüksek seviyede olan tahvil alımlarını sürdürebileceğini söyledi.

Bullard, tahvil alım programına yönelik, "Politika faizi sıfır olduğunda parasal genişlemenin daha çok 'normal' bir politika olduğunu düşünmeniz lazım. Fed enflasyonu belirlenen hedef yüzde 2'ye bu politikayı sürdürerek yükseltebilir" ifadelerini kullandı.

-ABD hisseleri yükselişe devam ediyor

ABD hisseleri, Standard & Poor's 500 Endeksi'nin üst üste 4 haftalık rallisinin ardından yükselmeye devam ederken, yatırımcılar şirket bilançolarını izleyerek bu hafta açıklanacak olan istihdam ve büyüme verilerini bekliyor.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.2 yükselerek New York saatiyle 13:27'de 1,764.37 puan oldu. Dow Jones endeksi ise 1 puan, yani yüzde 0.1'in altında yükseldi ve 15,616.55 puana geldi. Yine aynı saatlerde S&P 500 işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 10 aşağısında seyretti.

-Avrupa hisseleri 5 yılın zirvesine yükseldi

Avrupa hisseleri, HSBC Holdings Plc'nin yükselen kâr açıklamasıyla beş yılın zirvesine yükselirken, yatırımcılar bu hafta gerçekleştirilecek olan Avrupa Merkez Bankası toplantısındam çıkacak olan faiz oranı kararını bekliyor.

Stoxx 600 Endeksi yüzde 0.3 ilerleyerek günü 322.5 puan ile Mayıs 2008'den bu yana en yüksek seviyeden kapattı. Endeks geçtiğimiz hafta BP ve Alcatel-Lucent gibi firmaların analistlerin beklentilerinin üzerinde sonuçlar açıklamasıyla enflasyonun soğuması üzerine AMB'nin faiz oranlarını düşüreceği söylentileriyle yüzde 0.4 ilerleyerek bu yılın rallisini yüzde 15'e yükseltti.

-ABD tahvilleri 3 günlük düşüşü sonlandırdı

ABD 10 yıllık hazine tahvilleri Fed Guvernörü Jerome Powell'ın merkez bankasının bir süre daha genişlemeci politikalara devam edeceğini söylemesi ile üç günlük düşüşü sonlandırdı.

10 yıl vadeli ABD tahvil faizleri iki baz puan gerileyerek New York saati ile 13:33'te yüzde 2.60 olurken, Ağustos 2023 vadeli yüzde 2.5'lik tahvilin fiyatı 5/32, yani 1,000 dolar nominal değerde 1.56 dolar yükselerek 99 1/8 oldu. Faiz 1 Kasım'da yüzde 2.63 ile 17 Ekim'den bu yana en yükseğe ulaşmıştı.

-Altın "düşüş" sonrası toparladı

Altın New York'ta, yatırımcıların ağırlıklarını, güçlenen dolara karşılık düşük fiyatların talebi artıracağı spekülasyonuna vermelerinden dolayı, son iki haftanın en düşük seviyesinden yükseldi. Platin, Güney Afrika'da işçi sendikasının Northam Platinum Ltd.'de greve başlamasının ardından yükseldi.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.6 yükselerek ons başına 1,321.10 dolara çıktı. İşlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığında, son 100 günün ortalamasının yüzde 36 altındaydı. Spot altın Londra'da yüzde 0.4 yükselişle ons başına 1,321.56 dolara ulaştı.

-Euro 6 haftanın en düşüğünden toparlandı

Euro, bölgede imalat sanayiinin Ekim'de üst üste dördüncü ayda genişlediğini gösteren verilerin ardından, dolar karşısında altı ayın en düşük seviyesinden yükseldi.

Euro dolar karşısında 1.3442 dolar ile 18 Eylül'den bu yana en düşüğe gerilemesinin ardından, yüzde 0.2 değerlenerek New York saati ile 07:01'de 1.3507 dolar oldu. Euro yen karşısında ise son iki işlem gününde yüzde 1.7 kaybetmesinin ardından bugün yüzde 0.1'lik prim ile 133.27 yen seviyesine yükseldi. Dolar yen karşısında büyük bir değişiklik yaşamayarak 98.67 yenden işlem gördü.

-Petrol fiyatları 4 haftanın düşüğünden geriledi

Batı Teksas türü ham petrol (WTI) ABD'deki stokların yeterli olacağı söylentileri üzerine 4 aydan uzun bir sürenin en düşük seviyelerinde işlem gördü.

Aralık vadeli WTI petrolün varil fiyatı Nymex elektronik işlemlerde 55 sent kadar gerileyerek 94.06 doları görmesinin ardından, Londra saatiyle 12:32'de 94.20 dolar oldu. Petrol vadelilerinin işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 34 altında gerçekleşti.

Aralık vadeli Brent petrolün varil fiyatı ise 29 sent gerileyerek ICE Futures Europe Borsasında 105.62 dolardan işlem gördü. Avrupa gösterge ham petrolü ile ABD gösterge ham petrolü arasındaki fiyat farkı 11.42 dolar olurken, 1 Kasım'da bu fark 11.30 dolar olarak kaydedilmişti.