Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin hükümetinin, artan konut fiyatlarını kontrol altına almak için ek tedbirler alacağı endişesi üzerine Çin Borsası, emlak ve enerji şirketlerinin öncülüğünde düşüş kaydetti.

Poly Real Estate Group Co. yüzde 2.7 değer kaybederek, emlak şirketleri göstergesini 2 ayın en düşüğüne geriledi. China Petroleum&Chemical Corp. ve Yahnzhou Coal Mining Co., enerji üreticilerindeki düşüşe öncülük etti. Tren üreticileri China CNR Corp. ve CSR Corp., hükümetin demiryolu yatırımını artıracağı iyimserliği üzerine en azından yüzde 4 primlendi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.2 kayıpla 2,102.09 puana geriledi. Sanayi üretimi Ekim'de yüzde 10.3 yükselirken, enflasyon oranı yüzde 3.2'te seyretti. Resmi Xinhua Haber Ajansı'nın haberine göre Pekin, belirli büyüklükteki yeni konutların erken satışını yasaklarken, Şanghay, 2. konut alımı için asgari peşinat ödemelerini yükseltti.

Ekonomik verilerin neredeyse beklenti dahilinde olduğunu, bu nedenle piyasada bir kataliz ya da heyecanın olmadığını söyleyen Şanghay'daki Zheshang Securities Co.'nun stratejistlerinden Wang Weijun, bu zamana kadar Komünist Parti toplantısının bir haber çıkmadığını, yatırımcıların reform tedbirleri için bir hayli yüksek beklentileri olduğunu dile getirdi ve "Şimdilik en büyük politika riski, gayrimenkul sektöründe" dedi.

CSI 300 Endeksi yüzde 0.2 kayıpla 2,304.36 puana gerilerken, Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 0.2 düştü. Bloomberg China-US Endeksi 8 Kasım'da yüzde 1.1 yukarıda kapanmıştı.

Şanghay Endeksi, ekonomik büyümenin 4. çeyrekte yavaşlayacağı endişesiyle, 6 Şubat'ta kaydettiği bu yılın zirvesinden yüzde 14 düştü. Endeks, önümüzdeki 12 ayın tahmini kazançlarının 8.4 katından işlem görerek, 7 yılın ortalaması olan 15.3 katsayısının altında değerleniyor.