KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:28'de güncellendi)

Yen, Japonya'nın büyümesinin 3. çeyrekte yavaşlamasıyla merkez bankasının teşvikleri artırma durumunu desteklemesinin ardından zayıflayarak, dolar karşısında Eylül ayından bu yana ilk defa 100 doların üzerini gördü.

Dolar, ABD'de bütçe açığının üst üste dördüncü ayda da genişlemesi ve işsizlik başvurularının beklenenden fazla olmasıyla kazançları azalttı. Euro, bölgenin büyümesinin üçüncü çeyrekte yavaşlaması sonrasında geriledi. Gelişen piyasa para birimleri Fed'in başkan adayı Janet Yellen'ın ABD ekonomisinin genişlemeci para politikasına ihtiyacı olduğu sinyalini vermesiyle yükseldi.

Londra'da bulunan Morgan Stanley Döviz stratejisti ıan Stannard, "Zayıf Japonya verileri bir politik harekete yaklaştığımızı gösteriyor ve yeni baskı altında tutuyor. Japonya Merkez Bankası (BOJ) bir süredir para birimi hakkında açıklama yapmadı ve bu durum artık dikkat çekiyor. Yenin neden tekrar zayıflama trendine doğru yöneldiğine dair oldukça az sebep görüyoruz" dedi.

Yen dolar karşısında yüzde 0.6 gerileyerek New York saati ile 08:51'de 99.89 yen olurken, erken saatlerde 100.04 dolara kadar gerileyerek 11 Eylül'den bu yana en düşüğü gördü. Yen euro karşısında ise yüzde 0.4 kayıpla 134.32 yene geriledi. Euro dolar karşısında son üç günde yüzde 0.9 kazanç kaydetmesinin ardından, bugün yüzde 0.2 değer kaybederek 1.3458 dolardan işlem görüyor.

ABD dolarının 10 büyük para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden Bloomberg Dolar Endeksi 1,015.83 puan ile 7 Kasım'dan bu yana en düşük seviyeye işaret ettikten sonra, yüzde 0.1 artışla 1,019.73 puanda.

(16:28'de güncellendi)

Advertisement