Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, son açıklanan işsizlik rakamları ile ilgili, "Şükürler olsun, ülkemiz hala tek haneli işsizlik rakamlarına sahip" dedi.

Çağlayan, Ekonomi Bakanlığı'nda düzenlenen "2. Sahra Altı Bölgesel Ticaret Müşavirleri Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, Türkiye İstatistik Kurumunca (TÜİK) açıklanan son işsizlik rakamlarını değerlendirdi.

İşsizlik oranının ağustos ayında yüzde 9,8 olduğunu, istihdam edilenlerinin sayısının da 593 bin kişi arttığını hatırlatan Çağlayan, "Şükürler olsun, ülkemiz hala tek haneli işsizlik rakamlarına sahip" diye konuştu.

Son rakamların gerek Avrupa gerekse Avro Bölgesi ortalamasının çok altında olduğuna işaret eden Çağlayan, bunun Türk ekonomisinin dinazmininin önemli bir göstergesi olduğunu dile getirdi.

- "İstihdam için teşvik sistemi önemli"-

İşsizlik rakamlarını yüzde 5-6 seviyelerine indirmeyi hedeflediklerine işaret eden Çağlayan, yeni teşvik sisteminin istihdam yaratma konusunda önemine dikkati çekti.

Yeni teşvik sisteminin en önemli amaçlarından birinin istihdam sorununu halletmek olduğunu anlatan Çağlayan, Türkiye'nin aynı zamanda cari açık konusunu halletmek zorunda olan bir ülke konumunda bulunduğunu söyledi.

Teşvik sisteminin Türkiye'nin ithal ettiği bazı ürünlerin yurt içinde üretilmesi amacını da taşıdığını ifade eden Çağlayan, bu anlamda teşvik kapsamındaki stratejik yatırımların tarihi bir önemi olduğunu kaydetti.

Stratejik yatırımlarla ilgili şu ana kadar 12,5 milyar liralık yatırımın belgeye bağlandığını belirten Çağlayan, bu yatırımların her birinin Türkiye'nin dışa bağımlı olduğu ürünlerin yurt içinde üretilmesini sağlayacağını dile getirdi. Çağlayan, "İnşallah stratejik yatırımlar cari açığımızı önemli oranda azaltacak" değerlendirmesinde bulundu.

AA