Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin verilerindeki ilerleme sinyallerinin, Fed'in tahvil alımlarını azaltacağı beklentilerini artırmasıyla, Asya paraları, Endonezya rupisi öncülüğünde haftayı düşüşle geçirdi.

Deniz aşırı yatırımcıların Endonezya, Filipinler, Güney Kore, Tayvan ve Tayland'daki hisselerden 1.4 milyar dolar çekmesi üzerine Endonezya rupisi 3. haftasında da değer kaybetti. Filipinler'i 8 Kasım'da vuran öldürücü kasırga, pezoya Ağustos'tan bu yana en sert 5 günlük düşüşünü kaydettirirken, Tayland'daki siyasi gerilim de bahtı olumsuz etkiledi. ABD'den bu ay gelen veriler, ekonomik büyümenin ve istihdamın, ekonomistlerin beklentilerinin üzerinde olduğunu gösterdi.

Tokyo'daki Rakuten Securities Inc.'in sabit getirili varlık yöneticisi Tsutomu Soma, "ABD ekonomisi toparlanmaya başlıyor görünüyor. Diğer tarafta ise beklentileri olumsuz etkileyen Filipinler'de tayfun, Tayland'da siyasi endişeler var. Tümünde baktığımızda, dolarda güçlenme ve Asya paralarında zayıflama bekleniyor" dedi.

Endonezya rupisi bu hafta dolar karşısında yüzde 1.6 değer kaybederek 11,590'a geriledi. Rupi 13 Kasım'da 11,675 düzeyinden 30 Eylül'den bu yana en düşüğünü kaydetti. Hint rupisi ise yüzde 1 zayıflayarak 63.12'ye, pezo yüzde 0.9 düşüşle 43.585'e ve Malezya ringgiti de yüzde 0.6 değer kaybederek 3.1993'e geriledi.