Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Amerikan istihbarat teşkilatı CIA, milyonlarca Amerikalı'nın finansal ve kişisel bilgilerini kapsayan geniş kapsamlı bir uluslararası para transferleri veritabanı oluşturuyor.

Wall Street Journal gazetesine konuşan yetkililer, Western Union gibi ABD'den para transferi yapan şirketlerden bilgi toplayan programın, Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) neredeyse tüm Amerikalılar'ın bilgilerini toplamasını sağlayan Patriot Yasası kapsamında yürütüldüğünü söyledi. Finansal işlemlerin toplanması, NSA programı gibi  gizli bir ulusal güvenlik mahkemesi olan Foreign Intelligence Surveillance Court'un (Yabancı İstihbarat Denetim Mahkemesi) yetkisiyle yapılıyor.

CIA'in istihbarat toplarken Amerikalıları hedef alması yasak olsa da, yabancı istihbarat amacıyla ülke içinde de operasyonlar yürütebilir. Şu anki ve eski ABD yetkilileri, CIA programının, ABD'nin dünya genelinde terörist finansmanını takip yeteneğindeki açıkları gidermeyi hedeflediğini belirtti.

Program, teknolojinin, vatandaşlar ve teröristlerin faaliyetlerini küresel hâle getirmesinin yabancı ve yerel istihbarat arasındaki çizgiyi bulanıklaştırmasının son örneği. CIA programı ayrıca NSA dışında ABD'deki diğer casusluk ajanslarının aynı yasal yetkiyi, finansal işlem detaylarını toplamak için kullanabildiğini de ortaya koyuyor.