Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kemer sıkma politikaları Avrupa tarihinin en uzun krizinden toparlanmayı olumsuz etkilerken, Avrupa Birliği, euro bölgesinin en büyük dört ekonomisinin gelecek seneki harcama planlarını eleştirdi.

AB, Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'nın, yapısal reformlarla ilgili önerilerle ilgili henüz bir ilerleme kaydetmediğini; İspanya'nın bütçe açığı hedeflerini tutturamama riski olduğunu ve İtalya'nın 2014 planının borç azaltma kurallarını çiğneme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. AB ayrıca Fransa'nın bütçesinin en ufak bir gevşekliğe yer bırakmadığını açıkladı.

"Ekonomik toparlanmada bir dönüm noktasına ulaşmış bulunmaktayız ve bugün yine Avrupa'nın güçlenmiş ekonomi yönetiminin icrasında bir kilometre taşında bulunmaktayız," diyen AB Ekonomik ve Mali İşler Komiseri Olli Rehn, bugünkü açıklamasında "Komisyonun Euro Bölgesi üye ülkelerine yaptığı öneriler, onların daha güçlü büyüme ve mali sürdürülebilirlik arayışlarını desteklemektedir" ifadelerini kullandı.

Bu değerlendirmeler, AB yetkililerinin hükümetlerin Euro Bölgesi'nin 2011'den beri ilk defa büyüyeceğine dair tahminleri boş çıkarmaması için gösterdikleri kararlığı açığa çıkarıyor. AB, dünkü verilere göre, ikinci çeyrekte resesyondan yüzde 0.3'lük bir büyümeyle çıksa da, Fransa'nın GSYH'sinin düşmesi ve Almanya'nın ekonomisinin yavaşlamasıyla, Eylül'e kadarki üç ayda bloğun büyüme oranı yüzde 0.1'e geriledi.