Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed, petrol sızıntısı gibi olayların finansal istikrara zarar vermemesi için bankaların mülkiyetine ve fiziki emtia ticaretine sınırlama getirebilir.

Washington'da dün Senato'da Fed adaylığıyla ilgili konuşmasında, bankaların emtia aktiviteleriyle ilgili kapsamlı bir inceleme yapıldığını söyleyen Janet Yellen, “Bunu güvenli ve sağlam bir şekilde yapmak istiyoruz ve bu incelemenin sonucunda yeni kurallar getirebiliriz," dedi.

Bankalar petrol, mısır ve altın gibi birçok emtia türevleri işlemleri yapıyorlar ve sektörü desteklemek için, kaynakların sevkiyatı ve hatta malların depolanmasını gibi birçok islemleri yönetmekteler. Birçok banka, kargo şirketlerinden enerji santrallerine kadar farklı mülkiyetlere sahip.

Yellen'in yeni kurallara dair açıklaması, yetkililerin büyük patlama veya sızıntı gibi sarsıntıcı olayların büyük bankalardan birine (ve finansal sistemin tümüne) verebileceği zarardan giderek rahatsız olmakta olduklarını gösteriyor.

Washington'daki Schwartz and Ballen LLP hukuk firmasının partneri Gilbert Schwartz, "Burada aslında anlatılmak istenen, bankaların mülkiyetlerinin devam edebileceği fakat ne kadar risk alabineceğine karşı sınırlandırmalar getirileceğidir," dedi.
 
Fed yetkilileri, ayrıca, bankaların hem tüketici ve hem üreticiler için önemli olan emtia varlıklarındaki geniş çaplı işlemlerinin, onları itibari bir risk ile karşı kalabileceklerinden endişe duymakta.