KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da yatırımcı güveni yükselerek son dört yıldan uzun bir sürenin zirvesine çıktı ve Avrupa'nın en büyük ekonomisinde toparlanmanın devam ettiği sinyallerini verdi.

ZEW Center for European Economic Research tarafından yapılan açıklamada yatırımcı ve analistlerin beklentilerin yer aldığı endeksin Kasım ayında 54.6'ya yükseltildiği belirtildi. Bu rakam bir önceki ayın 52.8'lik seviyesinin üzerinde yer alırken, Ekim 2009'dan bu yana da zirve seviyesi olarak dikkat çekti. Bloomberg anketine katılan 40 ekonomistin tahmin medyanı ise 54'e yükseliş yönünde gerçekleşti.

Bundesbank tarafından dün yapılan açıklamada Alman ekonomisinin "sağlam bir toparlanma patikasına" girdiği ve bu durumun 3. çeyrekte ekonomik büyümenin yüzde 0.3'e gerilemesi ve Ekim ayında iş güveninin beklenmedik bir düşüş göstermesine rağmen devam ettiği belirtildi. Almanya'da fabrika siparişleri Eylül ayında ekonomistlerin tahminlerinden daha fazla artarken, işsizlik oranı Ekim ayında neredeyse son 20 yılın en düşük seviyesinde kaldı.

Frankfurt'ta bulunan Deutsche Bank AG şef uluslararası ekonomisti Stefan Schneider, "Almanya'nın ekonomisi özellikle yerel talebin büyümeyi tetikleyen ana neden olduğunu göz önüne alırsanız güçlü ve sağlam. Bu durum ülkeyi dünyanın geri kalanına daha az bağlı yapıyor ve eminim ki önümüzdeki yılın geri kalanında istikrarlı bir büyüme göreceğiz" yorumunu yaptı.

Advertisement