KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bank of England yetkilileri bu ay para politikasını oy birliğiyle değiştirmeme kararı alırken, işsizliğin belirlenen hedefin altına düşmesi halinde bile faizlerin uzun süre düşük kalabileceğini açıkladı.

Para Politikası Komitesi'nin (MPC) 6-7 Eylül'de gerçekleştirdiği toplantının bugün açıklanan tutanaklarında "Toparlanmanın sağlamlığı hakkında bazı belirsizlikler vardı. Orta vadeli enflasyon beklentilerinin yeterli derecede kontrol altında olduğunu göstermesi ve şimdiki faiz oranlarıyla gerçekleştirilecek ekonomik büyüme göz önüne alındığında, işsizliğin yüzde 7'nin altına düşmesi durumunda bile faizlerin bir süre düşük tutulabileceği senaryosu önümüze çıkıyor" ifadeleri kullanılıyor.

Başkan Mark Carney tarafından uygulamaya konulan ileriye dönük rehberlik çerçevesinde MPC işsizlik oranının en az yüzde 7'nin altına düşmemesi durumunda faiz oranı olan yüzde 0.5'i artırmayacağını açıkladı. Bu ay yayınlanan ekonomik beklentilerde ise bu işsizlik hedefinin önümüzdeki yılın sonunda yakalanabileceği belirtildi.

MPC, 6-7 Kasım'da gerçekleştirilen toplantıda gösterge faiz oranını değiştirmeme ve varlık alımlarını 375 milyar poundda tutma kararını 9-0 oybirliğiyle almıştı.

MPC ayrıca geçtiğimiz ay açıklanan rakamların görüşlerde değişikliğe yol açmadığını belirtirken, komitenin genel görüşünün üretimin talepten daha hızlı artacağı yönünde gerçekleşti.

Komite ayrıca son zamanlarda enflasyon beklentilerinde bir artış olduğuna da dikkat çekerek bunun "ufak bir ekonomik öneme" sahip olduğunu ve orta vadeli beklentilerin "kontrol altında" olduğunu açıkladı. Komite aynı zamanda beklentilerdeki artışın kamu hizmeti fiyatlarındaki artışa paralel olabileceği ve yeniden düşebileceğinin altını çizdi.

Advertisement