Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Bank Asya/ Beyaz: Finansal market olmak istiyoruz

Bank Asya/ Beyaz: Finansal market olmak istiyoruz

Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz, açılış münasebeti ile düzenlenen basın toplantısında Bank Asya'nın hedefinin bir bankadan çok tüm finansal hizmetlerin verildiği 'finansal market' olmak istediğini söyledi.

Giriş: 20 Kasım 2013, Çarşamba 16:09
Güncelleme: 22 Kasım 2013, Cuma 12:28

Katılım bankacılığı alanında faaliyet gösteren Bank Asya, Diyarbakır’da Güneydoğu Anadolu’daki 2. Bölge müdürlüğünü ve 3. Şubesini aynı anda faaliyete geçirdi.

Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz, açılış münasebeti ile düzenlenen basın toplantısında Bank Asya’nın hedefinin bir bankadan çok tüm finansal hizmetlerin verildiği ‘finansal market’ olmak istediğini söyledi.

Beyaz, yurtiçinde daha çok müşteriye ulaşmak için şubeleşme faaliyetlerine devam edeceklerini, yılsonuna kadar 20 şube daha açacaklarını ifade etti.

Asya Yatırım, Işık Sigorta, Asya Emeklilik gibi diğer iştirakleriyle birlikte Bank Asya’yı tüm finansal hizmetlerin verildiği bir kurum haline getirmek istediklerini söyleyen Ahmet Beyaz, “Hedefimiz bir bankanın ötesinde diğer iştirakleriyle birlikte tüm finansal hizmetlerin verildiği ‘finansal market’ olmak. Müşterilerimiz şubelerimizden içeri girdikleri andan itibaren emeklikten, sigortaya kadar tüm finansal hizmetleri bulabileceği bir yapı oluşturduk. Bu noktada yeni açtığımız tüm şubelerimiz bizim müşterilerimize ulaşmamız adına çok önemli” dedi.

-“Bölgeden beklentimiz yüksek”

Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz, Doğu’ya ve Güneydoğu’ya yatırımları hız kesmeden devam ettirdiklerini belirterek sözlerine şöyle devam etti:

“Şube açılışları nedeniyle yoğun bir dönem yaşıyoruz. Yılın ilk 10 ayında 30 tane şube açtık. Diyarbakır Bölge Müdürlüğü 17 şube ile hizmet veriyor. Şunun altını çizerek belirtmek isterim: Bizim önümüzdeki yıllarda Doğu’dan ve Güneydoğu’dan büyük beklentilerimiz var. Bölgenin potansiyeli oldukça yüksek. Barış sürecinin de bölgedeki kalkınmaya büyük ivme kazandıracağına yürekten inanıyoruz. Biz, şubeli bankacılığın halen çok önemli olduğuna inanan bir kurumuz. Müşterinin ayağına gitmeyi çok önemsiyoruz. Özellikle bu bölgede daha çok yatırım yapmak, daha çok büyümek istiyoruz.”

Üretime doğrudan destek veren bir banka olduklarını vurgulayan Ahmet Beyaz, “Bank Asya’nın temel bir prensibi var. O da kendi değerlerimizle büyümek. Türkiye’nin her yerinde hizmet ağı olan bir bankayız. Şubelerimiz, müşterilerimizle yakın temas kurduğumuz mecralar. Biz, bir yandan teknolojiyi etkin kullanıp müşterilerimizin hayatını kolaylaştırıyoruz, diğer yandan şube ağımızı genişletiyoruz” diye konuştu.

-281 şubeye ulaştı

2013 yılı itibariyle biri yurt dışında olmak üzere 251 olan şube sayısına 30 yeni şube daha ekleyerek 281’e çıkardıklarına dikkat çeken Beyaz, 2013 yılı sonuna kadar da 20 yeni şube daha açarak şube sayısını 301’e, 2012 yılında 700 olan ATM sayısını bine ulaştırmayı hedeflediklerini belirtti.

Ahmet Beyaz sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bank Asya, büyüme hedeflerinde büyük önem arz eden KOBİ bankacılığında yüzde 53 oranında büyüdü. Banka ayrıca bu yılın ilk dokuz ayında; aktiflerini yüzde 33 oranında artırarak 28,4 milyar TL’ye, nakdi kredilerini yüzde 30 oranında artırarak 21,2 milyar TL’ye, toplanan fonlarını yüzde 24 oranında artırarak 19,5 milyar TL’ye, Özkaynaklarını ise yüzde 6 oranında artırarak 2,5 milyar TL’ye yükseltti. Şube ağımızı genişletirken istikrarlı büyümemizi sürdürdük. Bank Asya, 2013’ün üçüncü çeyreğinde 61 milyon TL kar elde etti. Bankanın ilk 9 aylık karı ise 161 milyon liraya ulaştı.”

-Ürünler nasıl belirleniyor?

Fetva konusunda her katılım bankasının kendi danışma kurulları olduğunu belirten Beyaz, "Bizim bankamızda da danışma kurulumuzda Prof. Hayrettin Karaman, Prof. Hamza Döndüren ve Prof. Hamza Aktan bulunuyor. Söz konusu isimler kendilerini bu alanda yetiştirmiş yetkin kişiler. Biz bütün yaptığımız işlere ilişkin olarak de her seferinde bir ürünü çıkarmadan önce danışma kurullarımızla düzenli toplantı yapar ve kendilerinden yazılı görüşler alırız. Görüşlerimizin ardından işlemlerimizi, uygulamalarımızı yaparız." açıklamasında bulundu.

BDDK tarafında katılım bankacılığının gelişimi konusunda bir çalışma grubunun oluşturulduğunu belirten Beyaz, "Onlar zannederim ki Diyanet ile de görüşüyorlar. Bence katkısı olur, çok negatif bir bakış açımız yok. Orada yetkin kişiler de bu konuda görüş bildirirlerse.. Çünkü herkes aynı paralel de değil. Katılım bankacılığı Türkiye'de çok yeni. Bu konuda birçok insanın araştırma, düşünmesi, eserler ortaya koyması lazım. Diyanet tarafından da bulunulursa ben bunu çok negatif olarak görmüyorum, pozitif bir katkısı olur. katılım bankacılığının çok farklı zeminde, çok farklı kişilerce tartışılmasının biz bir farklılık ve çeşitlilik olacağına inanıyoruz. Burada endişeye mahal verecek bir durum görmüyorum." vurgusunda bulundu.

-"Sermayeniz kadar varsınız"

BloombergHT.com Özel Haber Şefi Süheyla Yılmaz'ın "Standard & Poors'un geçtiğimiz günlerde yayımladığı raporunda katılım bankalarının taze sermeyeye ihtiyaç duyduğu ve karşı karşıya bulundukları en büyük tehlikenin de geleneksel bankaların rekabetçiliği olduğu" bilgisi ile ilgili görüşlerini sorduğu Beyaz, "Büyük bankalar bugün 200 milyar TL'lik bir bilanço... yüzde 15 büyüse bir orta ölçekli banka çıkarıyor içinden. Türkiye'de ilk 5 bankanın piyasa dominansı gitgide artıyor. İlk 10 daha da artmış durumda. 10. bankanın aktif büyüklüğü 45 milyar TL, 11. banka ise 35 milyar TL. Arada 10 milyar TL fark var. Büyük olan çok az bile büyüse aradaki fark açılacak. İlk 10 arayı çok açmış bir şekilde gidecek ve ilk 10'da da hiç katılım bankası yok. Biz 49 banka içinde 13. sıradayız. Bu ilk 10 bankanın ağırlığı arttıkça katılım bankalarının konvansiyonel bankalar ile rekabet etmesi çok zor. Sadece banka olmanız değil, bireysel tarafta şube açmanız, kredi kartı işine girmeniz, yatırım yapmanız çok zor hadiseler. Onlarla rekabet etmek de fiyatta, ürün çeşitliliğinde, hizmet ağında çok çok kolay değil. Bu sadece bizim için değil, katılım bankaları için geçerli değil, katılım bankası ile sınırlandırmamak lazım. Belli bir ölçeğin üzerine gelmeden bankalar ile rekabet etmeniz zor. Rakamlar bunu gösteriyor." açıklamasında bulundu.

"S&P'nin söylediği 4 katılım bankasının da büyümesi açısında çok aşikar bir durum." diyen Beyaz, "Bütün işleri yaparken sermayeniz kadar varsınız. Belli bir sermaye standartları da bankacılıkta çok ağır. 4 katılım bankasının da sermaye tabanı ve sermaye koyma güçleri belli. Zaten böyle olduğu için yüzde 5'lik bir pazar paylı var. Eğer daha fazla sermaye olsaydı, daha fazla yatırım yapma imkanı olsaydı belki bugün bu pazar payı yüzde 10 olmuş olacaktı." bilgisini aktardı.

Sermaye benzeri kredi aldıklarını belirten Beyaz, "Organik ürettiğmiz karlarla sermaye üretme stratejimiz var. Bir ikincisi de şu anki mevcut sermaye düzeyleri katılım bankalarının büyümelerini destekleyen mahiyette. Ama daha fazla bir büyüme istenirse herkesin de sermaye bulması gerekir. Bu da hissedarlık ile alakalı. Zaten kamunun da katılım bankacılığı işine girmesinin arkasında yatan neden bu. Mevcutları kapasitesi belirli. Bunlarla bu kadarlık bir büyüme gerçekleşti ve bu kadarlık bir payı olur. Bunun için mecburen dışarıdan yeni girişlerin olması lazım ki katılım bankacılığının pazar payı büyüsün." açıklamasında bulundu.

-Asya Emeklilik, ve Asya Yatırım Menkul Değerler A.Ş.

Faizsiz emeklilik şirketi Asya Emeklilik ise geçtiğimiz yıl sektöre girmesinin ardından Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) üye sayısını 110 bine çıkardı.

Bank Asya, bu yılın Mayıs ayında sukuk ihraçları, halka arz, birleşme ve satın alma gibi kurumsal finansman alanında müşterilerinin yatırımlarını farklı alanlarda değerlendirmelerine yönelik danışmanlık hizmeti vermek üzere Asya Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’yi kurdu.

Bank Asya, geçtiğimiz yıl yurt dışındaki ilk şubesini Erbil’de açmasının ardından Hindistan’da ise temsilcilik ofislerini hayata geçirdi.

Süheyla Yılmaz

syilmaz@bloomberght.com