Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in önümüzdeki aylarda tahvil alımlarını azaltabileceğinin sinyalini vermesi ve Çin'in de öncü imalat göstergesinin düşmesinin ardından gelişen piyasalar endeksi 3. gününde de gerilerken, ülkelerin tahvil ve para birimleri değer kaybetti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.1 kayıpla 1,008.8 puana gerileyerek 13 Kasım'dan bu yana en büyük düşüşünü kaydetti. Endonezya rupisi, dolar karşısında Mart 2009'dan bu yana en düşük seviyesine gerilerken, ringgit de yüzde 0.9 değer kaybetti. Çin'in 10 yıllık tahvillerinin faizi rekor düzeye tırmanırken, Hindistan, Malezya, Güney Kore ve Tayland'da faizler 2 ayın en yükseğine çıktı.

Çin'in öncü imalat endeksi 4 aydır ilk kez düşüş kaydederek, dünyanın en büyük 2. ekonomisinin toparlanması karşısındaki zorlukları artırdı. Fed'in son toplantısının tutanakları, ekonominin ilerleme kaydetmesiyle varlık alımlarının azaltılabileceğinin sinyalini verdi. Gelişmiş ülkeler endeksi MSCI Dünya Endeksi bu yıl yüzde 20 yükselirken, MSCI gelişen piyasalar endeksi yüzde 4.4 düştü.

Çin'deki yavaş toparlanmanın küresel büyümeyi etkileyeceğini söyleyen Phillip Asset Management Co.'nun CEO'su Vattana VOngseenin, Fed'in tahvil alımlarını azaltma zamanlamasına ilişkin spekülasyonun, geşişen piyasalardaki belirsizlikleri artırdığını ifade etti.

Değer kazanan her hisseye karşılık 4 hissenin değer kaybettiği MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'ndeki düşüşe teknoloji ve finansal şirketler öncülük etti. Hang Seng China Enterprises Endeksi 8 ayın zirvesinden yüzde 0.9 gevşedi; Çin'in CSI 300 Endeksi yüzde 0.6 geriledi.