Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası'nın 31 Ekim'deki politika toplantısının tutanakları, politika yapıcıların çoğunun, yüzde 2 enflasyon hedefinin, tahmin edilen zaman diliminin ikinci yarısında tutturulacağını düşündüğünü gösterdi.

Diğer taraftan bazı BOJ yetkilileri, aşağı yönlü bir eğilimi olan ekonomik aktivite ve fiyat risklerine dikkat çekti. Bir BOJ yetkilisi, beklenen enflasyon oranının yüzde 2 hedefine doğru yükselmesinin çok belirsiz olduğunu ve eğer gözlenen enflasyon oranı, bankanın tahminlerinin altında olursa, bunun bankanın görünümü ve para politikasının kredibilitesini olumsu yönde etkileyeceğini ifade etti.

Bir başka BOJ yönetim kurulu üyesi ise, beklenen enflasyonun yüzde 2 hedefine yaklaşmasının "çok olası olmadığını" savundu.

Deniz aşığırı ekonomilerdeki gelişmeler ve hanehalklarının istihdam ve gelir durumundaki yüksek düzeyli belirsizliğe vurgu yapan BOJ Yönetim Kurulu üyelerinden Sayuri Shirai, "aşağı yönlü risklere verilen dikkatin", bankanın görünüm raporunda yer almasını teklif etti.

Shirai ayrıca Japon ekonomisinin yüzde 2 fiyat istikrarı hedefine yönelik ifadelerin, bu hedefe "ılımlı bir hızda ulaşılacağı" şeklinde değiştirilmesini önerdi.

BOJ yetkililerinden Takehiro Sato da, fiyat görünümdeki ifadelerin, "TÜFE'deki yıllık yüzde 2'lik artış görünür olacak" şeklinde değiştirilmesini teklif etmesinin yanısıra, fiyatlardaki risklerin "aşağı yönlü bir eğilim taşıdığı" değerlendirmelerinin de raporda yer almasını istedi.