Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Financial Times gazetesinin haberine göre, yüksek faiz krizinin maliyetlerini geride bırakmaya çalışan en büyük ABD bankaları, mortgagelar ile bağlantılı yasal sorunlarını çözmek için ekstra 104 milyar dolar daha ödemek zorunda kalabilir.

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's, aralarında JPMorgan Chase ve Bank of America'nın da olduğu bankalaların, yatırımcılar ve diğer taraflar ile mortgage soruşturmalarını çözmek için 56.6 milyar dolar ila 104 milyar dolar ödemesinin gerekebileceğini söyledi.

Tahminlerin üst sınırındaki ödemeler, bankaların yasal sorunlar için tampon görevi görmek üzere ayırdığı 154.9 milyar doların 3'te 2'sini silse de, zorunlu sermayeye kadar ulaşmayacak.

Büyük Amerikan bankaları, kötü kredileri oluşturan mortgage destekli varlıkları aldıkları için zarar ettiklerini söylemek üzere birleşen yatırımcıların açtığı yeni dava dalgası üzerine rezervlerini artırdı.

JPMorgan bu ay mortgage davalarını kapatmak için 4.5 milyar dolarlık para cezasına çaptırılırken, Bank of America'dan istenilen 8.5 milyar dolar cezası ise hâlen New York mahkemesinde görüşülüyor.

Stuart Plesser'ın liderlik ettiği S&P analistleri, mortgagelarla ilgili soruşturmaların 2. bir dalga ile karşı karşıya olduğunu ve yatırımcıların iddialarının ötesine genişlediğini söyledi.