Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da enflasyon beklentileri, Saksonya ve Hesse'de tüketici fiyatlarının artmasıyla, 18 ayın en düşük seviyelerinden yükselerek, AMB'nin daha fazla teşvik verme ihtimalini düşürdü.

Analistlerin Almanya'da Kasım'da enflasyonun hızlanacağını göstermesini bekledikleri verilerin öncesinde, Almanya'nın 10 yıllık gösterge faizi son üç ayın en düşük seviyesinden altı baz puan yükseldi. İspanya tahvilleri, tüketici fiyatlarının bu ay ekonomistlerin beklentilerinin üstünde çıkmasıyla düşüşe geçti. İtalya'da dün eski Başbakan Silvio Berlusconi'nin senatodaki oylama sonucu vergi kaçakçılığından azledilmesinin ardından bugün 2.5 milyar euroluk (3.4 milyar dolar) 10 yıllık tahvili ihaleye çıkardı.

Kopenhag'daki Danske Bank A/S'nin şef analisti Allan von Mehren, "İspanya ve Almanya'da beklentilerin üstünde çıkacak enflasyon verileri kısa vadede AMB'den daha fazla teşvik ihtimallerini düşürecektir. Bizim öngörümüze göre enflasyon Aralık ve yeni yılda tekrar düşecek ve Euro Bölgesi'ndeki faizlerde aşağı yönlü baskı devam edecek," dedi.

Almanya'nın 10 yıllık başabaş oranı (Almanya'daki tahvil faiziyle endekse bağlı menkul kıymet faiz arasındaki fark), dün Mayıs 2012'den beri en düşük seviye olan yüzde 1.42 ile kapanmasının ardından bugün Londra saatiyle 11:55'te iki baz puan yükselerek yüzde 1.44'ü gördü.

Almanya'da 10 yıllık tahvilin faizi 31 Ekim'de 8 Ağustos'tan beri en düşük seviye olan yüzde 1.65'i görmesinin ardından, yatay seyrederek yüzde 1.71 oldu. Ağustos 2023 vadeli yüzde 2'lik tahvil 102.53'i buldu.