Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:25'te güncellendi)

Altın New York'ta, Fed'in bu haftaki toplantısında varlık alımlarını azaltmaya başlayabileceği spekülasyonu ve altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıklarının gelecek yıl daha da azalmasının beklendiğini gösteren anket ile birlikte, fazla değişmedi.

Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC), Fed'in aylık 85 milyar dolar olan varlık alım programını bu ay düşürmeye başlayacağını tahmin eden ekonomistlerin oranının, geçen ayki Bloomberg anketine göre iki kat artması ile birlikte, iki gün sürecek olan toplantısına yarın başlayacak. Bloomberg'in diğer bir anketine katılan 11 analistin tahminlerinin medyanına göre, altın destekli ETF'lerden gelecek yıl toplam 311 ton altın çekilecek.

Dublin merkezli altın külçe satış ve saklaması yapan aracı kurum GoldCore Ltd.'nin idari direktörü Mark O’Byrne, "Tüm gözler bu haftaki FOMC toplantısına çevrildi ve Fed'in varlık alımlarını azaltabileceği spekülasyonu güçlü," dedi ve "Varlık alımlarının azaltılması gerçekten mümkün, ancak tahvil alımlarındaki azaltım muhtemelen küçük çaplı olacak ve 15 milyar doların altında kalacak," şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, fazla değişmeyerek, New York saati ile 08:20'de, ons başına 1,235.50 dolarda kaldı. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 25 altındaydı. Spot altın Londra'da, yüzde 0.2 düşüşle ons başına 1,235.99 dolara geriledi.

ABD Emtia Vadeli İşlemler komisyonu verilerine göre, hedge fonların altında net uzun pozisyonlarının sayısı, 10 Aralık ile biten haftada, yüzde 25 artarak 33,449'a çıktı. Yüzde 6.7 düşerek 74,312'ye inen kısa pozisyonların sayısı halen Temmuz ayında ulaşılan rekor seviyenin yüzde 7 uzağında. Bloomberg'in 6 Aralık'ta gerçekleştirdiği ankete katılan ekonomistlerin yüzde 34'ü, Fed'in bu ay varlık alımlarını azaltmaya başlayacağını düşünüyor.
 
Aşağı Beklenti

Londra'da VTB Capital analisti Andrey Kryuchenkov, bugünkü raporunda, "Piyasa beklentisi, yatırımcıların yıl sonu gelmeden önce hesaplarını kapatmak istemeleri ile birlikte, Fed'in varlık alımlarını azaltacağı endişelerinin de etkisi ile, aşağı yönlü kalmaya devam ediyor," dedi.

En büyük 14 altın destekli ETF'deki varlıklar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Ocak ayından bu yana yüzde 31 düşerek 1,813.7 tona geriledi ve fonların işlem görmeye başkladığı 2003 yılından bu yana ilk kez yıllık bazda düşüşe yöneldi. Dünyanın en büyük altın destekli ETF'si SPDR Gold Trust'taki varlıklar, fonun internet sitesindeki verilere göre, bu yıl yüzde 39 düşerek 827.6 tona indi ve Ocak 2009'dan bu yana en düşük seviyesini gördü.

Mart vadeli gümüş kontratları yüzde 0.2 yükselerek ons başına 19.635 dolara çıktı. Ocak vadeli platin yüzde 0.4 düşüşle ons başına 1,357.80 dolara inerken, Mart vadeli palladyum yüzde 0.4 kazançla ons başına 719.25 dolara ulaştı.

(16:25'te güncellendi)