Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Çin'de toptan eşya enflasyonu Kasım ayında ekonomistlerin tahminlerinin üzerinde gerçekleşti ve 14 ayın zirvesine çıkarak, bu haftaki toplantıda merkez bankası üzerinde fiyat baskılarını azaltmak için gösterge faizi artırıması baskısını güçlendirdi.

Topten eşya fiyat endeksi, Kasım ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.52 arttı. Ekim ayındaki artış yüzde 7 seviyesindeydi. Bloomberg'in anketine katılan 37 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin yüzde 7 artış göstermesi bekleniyordu.

Hindistan Merkez Bankası Başkanı Raghuram Rajan'ın enflasyonla mücadele taahhüdü ayrıca, 825 milyon insanın günlük 2 doların altında gelirle yaşadığı ülkede yüzde 11 artış gösteren tüketici fiyatları endeksi ile de test ediliyor. Bloomberg'in anketine katılan 19 ekonomistin 11'i, Rajan'ın, büyümenin ılımlı hale gelmesine karşın, 18 Aralık'taki toplantıda, politika faizini 25 baz puan yükseltmesini bekliyor. Bu durumda, Rajan, Eylül ayın göreve gelmesinden bu yana faizi üçüncü kez artırmış olacak.

Singapur'da Credit Suisse Group AG ekonomisti Robert Prior-Wandesforde, veri açıklanmadan önce yaptığı değerlendirmede, "Rajan'ın halen yükselmekte olan enflasyonu gözardı etmesi zor olacak," dedi ve merkez bankasının bu haftaki toplantısında faizi 25 baz puan artıracağı tahmininde bulundu.

Bloomberg'in faiz anketine katılan diğer ekonomistler, daha önce Uluslararası Para Fonu (IMF) başekonomisti olan Rajan'ın politika faizi olan repo oranını yüzde 7.75'te tutmasını bekliyor. Rajan, Eylül ve Ekim aylarında politika faizini 25'er baz puan artırmıştı.