Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcılar azalan stoklar karşısında Çin'in gölge bankacılığına getireceği düzenlemeleri fiyatlarken, bakır New York'ta dalgalı seyretti.

Karar hakkında bilgi sahibi üç kaynağa göre, Çin'in hükümet kabinesi, ekonomik büyüme yavaşlarken, finansal istikrarı tehdit edebileceği nedeniyle multi-trilyon dolarlık gölge bankacılık sektörü üstüne yeni kontroller getirdi. Ülkede bakırın bir kısmı kredilere destek olması için teminat olarak gösteriliyor. Günlük verilere göre, Londra Metal Borsası'nın (LME) bakır stokları 44. kez art arda düşüş kaydetti.

"Çin'de gölge bankacılığa karşı daha fazla önlem getirilecek," diyen Londra merkezli Fastmarkets.com'un araştırma şefi William Adams, "Bu da bu işlemler için daha az bakırın kullanılacağı anlamına geliyor," diye ekledi.

Mart vadeli bakır kontratı yatay seyirle New York merkezli Comex'te 07:15'te pound başına 3.36 dolar oldu. Gün içi işlemlerde yüzde 0.2 kadar yükseldi ve yüzde 0.5 kadar düşüş kaydetti. Üç ay vadeli bakır kontratı LME'de yüzde 0.1'den az gerilemeyle ton başına 7,328.25 dolar seviyesinde işlem gördü.

Çin'deki yeni kurallar, regülasyonlardan kaçınmak için yapılan işlemlere yasak getirmeyi de kapsıyor. Bu çerçevede raporlanan kredi seviyelerini azaltmak için, bankalararası kredileri bilanço tablosundan çıkarılacak. Bu işlemler, bankacılık sistemi dışındaki kredileri tanımlamak için kullanılan gölge bankacılık tanımının bir parçası kabul ediliyor.

Spot bakır, LME'nin üç ay vadeli kontratından ton başına 19.50 dolar üstünde seyretti. Daha erken vadeli teslimatlar için daha yüksek fiyatlar verilmesi arzın limitlendiği sinyallerini veriyor. Geçen sene Ocak'tan beri en düşük seviyede olan LME stokları 353,075 tona geriledi.

LME bakırı geçen hafta, Aralık'ta 15 ayın zirvesine tırmanmasından sonra, 5 Haziran'dan beri en yüksek seviye olan ton başına 7,460 doları buldu. Credit Suisse Group AG'ye göre, bakırın küresel üretimi bu sene talebin 398,000 ton üstünde kalacak.

"Aralık'taki yukarı çıkış çok kısa sürdü," diyen Adams, "Biz bu kısa süreli rallileri daha önce de görmüştük. Sona erdikleri zaman, fiyatlarda aşağı yönlü düzeltme olduğunu görüyoruz. Şu an üretim fazlalığının olduğu bir duruma giriyoruz," diye ekledi.

Londra'da alüminyum, kalay ve nikel düştü. Kurşun ve çinko yükseldi.