Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

JPMorgan Chase & Co., Bernard Madoff'un Ponzi oyununa yardım etmede rol oynadığı gerekçesiyle ABD hükümetiyle anlaşmaya vararak 1.7 milyar dolar ceza ödemeyi kabul etti.

Varlıklar bakımından ABD'deki en büyük banka olan JPMorgan, Manhattan'daki savcı Preet Bharara ile dava tecil anlaşmasına girdi ve Madoff'un milyarlarca dolarlık Ponzi oyunu işaretlerini görmezden geldiğini kabul etti.

Wall Street şirketleri, Madoff mağdurlarının şirketlerin kazançlarını devam ettirmek için sahtekarlığı görmezden gelme suçlamalarıyla savaşmak için yıllarını harcadı. 75 yaşındaki Madoff, yatırımcılara 17 milyar dolara malolan sahtekarlığı kabul etmesinden 20 yıl önce JPMorgan ile çalışmaya başlamıştı. Madoff şuan North Carolina'daki federal hapishanede 150 yıllık cezasını çekiyor.

Dava tecil anlaşmasına göre, JPMorgan 2 sene boyunca soruşturma süresince ABD hükümetiyle tamamen işbirliği yapmayı kabul etti. Anlaşma gereğince hiçbir kişi suçlanmayacak.

Bharara'nın ofisinden JPMorgan'ın avukatlarına yollanan anlaşma mektubuna göre, New York merkezli banka, para aklamayı önleyici tedbir sistemindeki boşluklar ve şüpheli işlemleri bildirmemek sebepleriyle suçlanıyor.