Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Japon Daily Press gazetesi, Japonya'nın denizcilik bölgesini genişletmek amacıyla karasuları içinde yer alan 400'den fazla ada ve kayalıktan 280'ini kamulaştırmaya hazırlandığını yazdı.


Gazeteye göre, okyanus politikaları ve bölgesel konulardan sorumlu Devlet Bakanı Içita Yamamoto, kimsenin ikamet etmediği sahipsiz adaları kayıt altına almak için çalışmalara hız verileceğini söyledi.


Son beş yıldır karasularında bulunan adaları sınırlarına katmayı planlayan Japonya, geçen yıl adaların doğal özelliklerini ve yeraltı kaynaklarını araştırıp, isim belirlemesi için Yamamoto önderliğinde bir danışma komitesi kurmuştu.


Japonya, Ağustos 2011'de aynı bölgede bulunan 99 sahipsiz adayı sınırlarına katmıştı. Bu adalar, Japonya'nın özel ekonomik bölgesi içinde yer alıyor.


Kamusallaştırılacak 280 adanın konumu ise henüz kamuoyuna açıklanmadı.


Okyanus Politikası Genel Merkezi, söz konusu adaların Japonya'nın karasuları içinde yer aldığını ve diğer ülkelerle herhangi bir tartışmanın söz konusu olmadığını açıkladı.


Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying ise gelişmeleri yakından takip ettiklerini açıkladı.


Hua, düzenlediği basın toplantısında, "Japonya'nın uluslararası hukuk kurallarına uyması ve diğer ülkeler ya da uluslararası toplumun çıkarlarına zarar vermemesi gerektiğine inanıyoruz" dedi.


Japonya, Çin ve Tayvan arasında Japonların "Senkaku", Çinlilerin "Diayü" ve Tayvanlıların da "Diaoyutai" olarak adlandırdığı adalar nedeniyle uzun süredir tartışma yaşanıyor.


Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin 26 Aralık'ta başkent Tokyo'da savaşlarda ölen 2,5 milyon kişinin anısına yapılmış Yasukuni Tapınağı'nı ziyareti, Çin ve Güney Kore ile gerilimin yeniden tırmanmasına yol açmıştı.


Çin ve Güney Kore, 2. Dünya Savaşı sırasında Japonya'nın izlediği saldırgan tutum nedeniyle siyasetçilerin tapınağa ziyarette bulunmasına tepki gösteriyor. Japonya, 2. Dünya Savaşı sırasında Çin ve Kore Yarımadası'nın bazı kısımlarını işgal etmişti.