Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İspanya başbakanı olarak ikinci yılını doldurması vesilesiyle konuşan Mariano Rajoy İspanya'nın özel televizyonlarından Antena 3'e verdiği demeçte gündemdeki ulusal konuları değerlendirdi.


Öncelikli olarak Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı girişimler ve 9 Kasım'da yapılmak istenen bağımsızlık yanlısı referandumla ilgili sorulara maruz kalan Rajoy, ''Ben Başbakan olduğum sürece İspanya'nın hiçbir toprağında bağımsızlık olmayacak. Ben Başbakan olduğum sürece Katalonya'da ne referandum yapılacak ne de bağımsız olacak. Devletimiz olabilecek her türlü sahneye karşı hazırdır ama bir Başbakan olarak benim önceden hareket etmem olmaz. Başbakan olarak yasaları uygulamak ve uygulanmasını sağlamak benim görevimdir'' diye konuştu.


Bağımsızlık yanlısı referandumu ortaya atan Katalonya Özerk Yönetim Başkanı Artur Mas ile ''ulusal egemenlik üzerine hiçbir diyalog yapmayacağını'' vurgulayan Rajoy, ''Ben bölmek için değil, birleştirmek için çalışacağım. Ulusal egemenlik hakkında ben ya da başkası konuşma hakkına sahip değildir. Bu tüm İspanyolların hakkıdır. İspanya ve Katalonya'yı birbirine bağlayan çok fazla bağ vardır. Birlikte çok şeyler yaptık ve yapacağız'' ifadesini kullandı.


Başbakan Rajoy, 2011 Ekim ayında silahlı faaliyetlerini tamamen sonlandırma kararı alan ETA ile ilgili de ''ETA bir terör örgütüdür, devlet olarak onun üzerine gitmeye devam edeceğiz. ETA'nın dağıtılması için en etkili yol budur'' değerlendirmesini yaptı. ETA mahkumlarının Bask bölgesindeki cezaevlerine taşınması yönünde gelen taleplere karşı çıkan Rajoy, ''ETA mahkumları için hiçbir yönetmelik değişikliğine gerek yoktur ve yapılmayacaktır. Ayrıca serbest kalan ETA mahkumlarının herhangi bir seçimde aday olmalarını önleyebilmek için yasal düzenleme olabilir mi diye bilgi istedim ve bu yönde bir çalışma başlattırdım'' dedi.


''ETA yeniden bomba patlatır mı'' sorusuna ise Rajoy ''İnşallah tekrardan saldırmaz. Ama bir devlet, bir hükümet asla şantajı kabul etmez'' cevabını verdi.


Öte yandan ekonomik krizle ilgili ''İspanyollar çok kısa zamanda kemer sıkma politikalarının faydasını güncel hayatlarında görmeye başlayacaklar'' diyen Rajoy, ''bu yıl için yeni kesintiler öngörmediğini'' belirtti. İspanya Başbakanı, 2014'teki önceliklerinin vergi sisteminde ve özerk yönetimlerin finansman yapısında reform yapmak olduğunu söyleyerek işsizliğe karşı mücadelenin de devam edeceğini bildirdi. Rajoy, 2015 yılından itibaren gelir vergisini düşürmeyi öngören bir kanunu da bu yıl içinde çıkaracaklarını ifade etti.


İspanya'da son yıllarda arka arkaya ortaya çıkarılan yolsuzluk skandallarını ''üzüntü verici'' olarak yorumlayan Rajoy, yolsuzlukla ilgili bir soruşturmada sanık olarak ifade vermeye çağrılan İspanya Kralı Juan Carlos'un küçük kızı Prenses Cristina konusunda, ''Ben masum olduğuna inanıyorum'' değerlendirmesini yaptı. İspanya Başbakanı, ''Sizce, suçsuzluğu ispat edilene kadar Prenses Cristina Kraliyet Ailesi'nin haklarından feragat etmeli mi?'' sorusuna ise ''hayır'' yanıtını verdi.


Son olarak Rajoy, meclise getirdikleri kürtaj haklarının kısıtlandığı ve büyük tartışma yaratan yasa tasarısıyla ilgili de ''Seçim vaadimizdi. Anayasa Mahkemesi'nin kararları çerçevesinde muhalefetten gelecek her türlü görüşe açığız'' diye konuştu.

 

AA