Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası'nın para politikasında değişiklik yapmaması sonrasında erken saatlerde düşüş kaydeden Tokyo Borsası, aracı ve kamu kurumların değerlenmesi ve TDK Corp.'un hisselerinin sıçramasıyla kazanç sağladı.

TDK Corp., Nomura Holdings Inc.'in manyetik bant üreticisi şirketin fiyat hedefini yükseltmesinin ardından Nikkei 225 Endeksi en büyük sıçramasını kaydetti. SBI Holdings Inc. yüzde 5.1 değerlenerek aracı kurumlar arasındaki kazançlara öncülük etti. Japonya'nın en büyük rafinerisi JX Holdings Inc., petrol ve kömür üreticilerinin Topix alt grupları arasında en büyük düşüşü kaydeden sektörler olması üzerine yüzde 1.9 değer kaybetti. Dainippon Screen Manufacturing Co., JPMorgan Chase&Co.'nun görünümünü indirmesinin ardından yüzde 3 geriledi.

Topix Endeksi, Japonya Merkez Bankası'nın para politikasını mevcut hâliyle koruma kararının ardından yüzde 0.7 düşmesi sonrasında Tokyo saati ile 14:31 itibariyle yüzde 0.5 kazançla 1,302.25 puana çıktı. Endekste değer kazanan ve kaybeden hisselerin sayısı eşit. Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.5 artışla 15,869.10 puana yükseldi. Yen, dolar karşısında yüzde 0.2 zayıflayarak 104.54 düzeyine indi.

BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda'nın yönetim kurulu, Bloomberg anketine katılan 36 ekonomistin de öngördüğü gibi para tabanını yıllık 60 ila 70 trilyon yen genişletme kararına sadık kaldı.

BOJ'un tercih ettiği enflasyon göstergesi yüzde 2 hedefinin yarısından fazlasına ulaşmış olmasıyla, HSBC Holdings Plc.'den Daiwa Securities Co.'ya kadar birçok kuruluş, merkez bankasının ne zaman ek genişleme yapacağı tahminlerini daha ileri tarihi erteledi.

Bloomberg'in 36 ekonomistin katılımıyla 10-15 Ocak tarihleri arasında yaptığı ankete göre, teşvik programının Nisan-Haziran arasında genişleteceğini düşünen ekonomistlerin oranı 3 ay önceki yüzde 56 düzeyinden yüzde 33'e geriledi.

Uluslararası Para FOnu küresel büyüme tahminlerini, ABD ve İngiltere ekonomilerindeki ilerlemeye bağlı olarak yükseltti.

IMF, dünya ekonomisinin 2013 yılının ikinci yarısında girdiği büyüme sürecinin 2014-15 yıllarında da devam edeceğini vurgulayarak, büyüme tahminlerini bu yıllar için sırasıyla yüzde 3,7 ve yüzde 3,9 olarak belirledi.