Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

ABD'de ikinci el konut satışları, istihdam artışı ve daha sağlıklı hanehalkı gelirlerinin ülke vatandaşlarına yükselen mortgage faizlerini karşılayabilme konusunda yardım etmesiyle, Aralık ayında son dört ayda ilk kez yükseldi.

İkinci el konut satışları beklenenden az bir artışla yüzde 1 yükseldi ve yıllık 4.87 milyon hıza ulaştı. Kuzeydoğu ve ortabatı bölgelerinde alımlar düşerken, bu durum kötü hava şartlarının bir sonucu olarak görülüyor. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı 4.93 milyon yönündeydi. Bu artış ikinci el konut satışlarının 2006'dan bu yana en iyi yıllık performansı gerçekleştirmesini sağladı.

Hızlanan istihdam artışı, yükselen emlak fiyatları ve tüketici borçlarındaki düşüş, konut alıcılarına satın alma kararlarında daha fazla güven sağlıyor. Ayrıca inşaat firmaları güveni de toparlanarak yeni inşaat yapımlarını destekleyerek, konut sektörünün ekonominin gücü için bu yıl kaynak olacağı sinyalini veriyor.

Wells Fargo Securities LLC kıdemli ekonomistlerinden Anika Khan, veri açıklanmadan önce yaptığı yorumda, "Konut sektörü düzelmekte. Etki yaratabilecek az sayıda faktörü ve yavaşlama faaliyeti oldu, fakat yılın bu zamanlarında bu beklenebilecek bir durum" ifadelerini kullandı.  

Bloomberg anketine katılan 76 ekonomistin tahminleri 4.8 milyon ile 5.1 milyon yıllık hız aralığında değişiklik gösterdi. Kasım ayı verisi 4.9 milyondan 4.82 milyona revize edildi. İkinci el konut alımları 2013 yılında yüzde 9.1 yükseldi ve 5.09 milyon oldu.