KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japon ihracatçıların, yenin dün dolar karşısında 4 ayın en büyük kazancını kaydetmesinin ardından değer kaybetmesiyle Tokyo Borsası düştü;  Topix Endeksi Haziran'dan bu yana en uzun süreli haftalık düşüşüne işaret etti.

Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota Motor Corp. yüzde 1.6, cep telefonu üreticisi SoftBank Corp. yüzde 3.6 değer kaybetti. Sanayi robotları üreticisi Yaskawa Electric Corp., operasyonel kârının beklentinin altında kalması üzerine Nikkei 225 Endeksi'ndeki en sert düşüşü kaydetti. Daiichi Sankyo Co., Hindistan'daki biriminin 4. fabrikasının ABD pazarında ilaç yapmasının yasaklanmasının ardından yüzde 6.5 değer kaybetti.

Topix Endeksi Tokyo saati ile 14:02 itibariyle yüzde 2 kayıpla 1,262.03 puana geriledi. Endeksteki tüm sektör grupları düşüş kaydetti. Topix Endeksi bu hafta yüzde 2.7 düşüşle, 3. haftasını da ekside tamamlamaya hazırlanıyor. Nikkei 225 Endeksi bugün yüzde 2.3 kayıpla 15,339.40 puana indi. Yen, dolar karşısında yüzde 1.2 dün yüzde 1.2 değerlenerek 18 Eylül'den bu yana en büyük artışını kaydetti. Standard&Poor's 500 Endeksi, Çin'de öncü imalat endeksinin daralma sinyali vermesinin ardından dün yüzde 0.9 aşağıda kapandı.

Yatırımcıların şu anda ABD'nin tahvil alımlarını azaltımının küresel ekonomi üzerindeki etkisine karşı duyarlı olduğuna dikkat çeken Sumitomo Mitsui Asset Management Co.'nun kıdemli stratejistlerinden Masaru Hamasaki, "Böyle bir zamanda, Çin'den düğn gelen imalat endeksi gibi olumsuz veriler endişelendiriyor" dedi.

HSBC Öncü Çin İmalat Endeksi Ocak'ta 50.5 puandan 49.6 puana gerileyerek daralma sinyali verdi.

Advertisement