Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hindistan, Türkiye ve Güney Afrika merkez bankalarının geçtiğimiz haftaki faiz artırım kararlarının ardından Filipin merkez bankası başkanı Amando Tetangco, Fed'in tahvil alımlarını azaltmasıyla gelişmekte olan ekonomilerdeki politika yapıcıların faiz oranlarını değiştirmeyi başlamasının finansal piyasalardaki volatiliteyi artırabileceğini söyledi.

Finansal piyasalardaki kısa vadeli volatiliteyi gidermek için uygulanan ince ayar faiz düzenlemelerinin istenmeyen sonuçlar doğurara, volatiliteyi daha da artırabileceğini söyleyen Tetangco, "Politika değişiklikleri bu noktada en gerekli adım olmayabilir" dedi.

Fed'in teşvikleri azaltmasıyla Hindistan, Türkiye, Brezilya ve Güney Afrika geçtiğimiz ay para birimlerini desteklemek için borçlanma maliyetlerini artırdı. Filipin Merkez Bankası Bangko Sentral ng Pilipinas'ın ise bu hafta politika faizini yzüde 3.5 ile rekor düşük düzeyde tutacağı tahmin ediliyor.

Politika yapıcıların bu yıl yüzde 3 ila 5 enflasyon hedeflediği Filipinler'in merkez bankası başkanı Tetangco, "Politika değişikliklerinde, yurtiçindeki enflasyon görünümüne odaklanmaya devam edeceğiz" dedi.

Filipin pezosu dolar karşısında geçtiğimiz hafta 4 yılın en düşüğünü kaydetmesinin ardından bugün Manila saati ile 10:48'de yüzde 0.2 zayıflayarak 45.39 seviyesine gerilemiş bulunuyor.

Ülkede enflasyonun Aralık'ta yüzde 4.1 düzeyine hızlandığı tahmin ediliyor.