Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'de zayıflayan enflasyon baskılarının, Avrupa Merkez Bankası'nın para politikasını gevşetmesine neden olacağı endişesi üzerine euro 2 ayın en düşük düzeyinden yalnızca yüzde 0.1 mesafede işlem gördü.

BOJ'un parasal teşvikleri devam ettireceği beklentileri arasında Japonya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Kikuo Iwata'nın 6 Şubat'ta yapacağı konuşmanın öncesinde yen 2 yılın en büyük aylık kazancının ardından geri adım attı. Avustralya doları, ülkenin merkez bankasının yarınki faiz kararının öncesinde geçtiğimiz haftadan kalan kazançlarına tutundu.

Sıçrama esnasında euro-dolarda satış tavsiyesi veren Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities Co.'nun baş Döviz stratejisti Daisaku Ueno, "Dezenflasyon devam ederse, Euro Bölgesi'nde büyük ihtimalle parasal genişleme uygulamaları artacak" dedi.

Euro, dolar karşısında 31 Ocak'ta 1.3479 düzeyinden 22 Kasım'dan bu yana en düşüğünü test etmesinin ardından bugün Tokyo saati ile 14:38 itibariyle 1.3487'den işlem görüyor. Yen, euro karşısında yüzde 0.3 zayıflayarak 138.01 düzeyine, dolar karşısında da yüzde 0.3 düşüşle 102.31 düzeyine geriledi. Japon yeni, dolar karşısında Ocak'ta yüzde 3.2 ile Nisan 2012'den bu yana en büyük kazancını kaydetti.

Euro Bölgesi'nde tüketici fiyatları Aralık'ta yüzde 0.8 artışın ardından Ocak'ta yıllık yüzde 0.7 yükseldi. AMB yüzde 2'nin hemen altı enflasyonu tutturmayı hedeflerken, Euro Bölgesi'nde tüketici fiyatları 4. ayında da yüzde 1'in altında arttı.