Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tüketim vergisi artışına hazırlanan Japonya'da enflasyondan arındırılmış taban ücretler geçtiğimiz yıl 2009'daki 16 yılın en düşük seviyesinde seyretti. Düşük ücretler, Japonya'da tüketici harcamaları için risk teşkil ediyor.

Çalışma Bakanlığı'nın endekslerinden birinede primler ve fazla mesai hariç ücretler 2013'te 98.9 puana geriledi. Endeks 4 yıl öncesini 100 puanda baz olarak alarak fiyat değişiklikleri inceliyor.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, teşvikler ve yenin dolar karşısında geçtiğimiz yıl kaydettiği yüzde 18'lik düşüşüyle desteklediği reflasyon çabalarını devam ettirebilmek için şirketlere ücret artışı çağrısında bulunuypr. Piyasalardaki çalkantılı dönem arasında bugün şirketler ve sendikalar yıllık ücret müzakereleri için bir araya geldi.

Şirketlerin Abenomi desteğiyle artan kârlarını, ücret artışı ve istihdam yaratımı için kullanmalarının "çok önemli" olduğunu savunan Bakanlar Kurulu Baş Sekreteri Yoshihide Suga, bunun, ekonomik büyümenin kârı desteklediği, işverenlerin ücretleri artırdığı ve insanların daha fazla harcama yaptığı pozitif bir döngü için gerekli olduğunu ifade etti.

Nikkei 25 Endeksi bugün yüzde 1.2 yukarıda kapanarak 2014'teki kayıplarını yüzde 13'e düşürdü. Endeks geçtiğimiz yıl yüzde 57 kazançla 1972'den bu yana en büyük sıçramasını yaptı.