Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi günü dünkü kapanışa göre 290,28 puanlık düşüşle 62.442,45 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri önceki kapanışa göre ortalama yüzde 0,46 oranında değer kaybetti, toplam işlem hacmi 3,4 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,39, holding endeksi ise yüzde 0,81 oranında düşüş kaydetti.

Güne alıcılı başlayan Borsa İstanbul'da, BIST 100 endeksi en yüksek 63.394,02 puana kadar yükseldikten sonra son yarım saate kadar 63.000 puan seviyelerinde yatay bir seyir izledi. Son yarım saatte TÜİK'in ocak ayı tüketici enflasyonunun sehven yanlış hesaplandığı ve yüzde 1,72 artıştan yüzde 1,98 artışa düzeltildiğini bildirmesinin ardından döviz kurları yükseldi, BIST 100 endeksi düşüşe geçti. TÜİK'in düzeltmesiyle ocak ayında yıllık enflasyon da daha önce açıklanan yüzde 7,48'den yüzde 7,75'e yükseldi.

Analistler, enflasyon verilerindeki düzeltme ile piyasada satış baskılarının arttığını belirterek, buna karşın Döviz kurlarındaki yükselişin sınırlı kalması ve tahvil-bono piyasasında faizlerin yatay seyrinin devam etmesinin dikkati çektiğini belirtiyor. ABD'de açıklanan makroekonomik verilerin beklentilere yakın olmasının ardından piyasaların yatay seyrini yarın da devam ettirebileceğini ifade eden analistler, yarın açıklanacak Avrupa Merkez Bankası (AMB) faiz kararı ve cuma günü ABD tarım dışı istihdam verisinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.

AA