Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomistler, ABD'nin tarımdışı istihdamda 3 yılın en düşük 2 aylık kazancının, Fed'in tahvil alımlarını azaltım stratejisinden vazgeçmesine neden olmayacağına inanıyor.

ABD'de tarımdışı istihdam Aralık'taki 75,000 kazancının ardından Ocak'ta 113,000 kişilik artışla, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini olan 180,000'in altında büyüdü. İşsizlik oranı yüzde 6.7'den yüzde 6.6'ya gerileyerek Ekim 2008'den bu yana en düşük seviyesini kaydetti.

Verinin cansız olduğunu, ancak Fed'i tahvil alım azaltımında beklemeye aldırmaya yetecek düzeyde olmadığını söyleyen New York'taki Standard Chartered Bank'ın ekonomistlerinden Thomas Costerg, "Ekonomiye, yalnızca istihdam olarak değil daha geniş bir pencereden bakacaklar" dedi.

Barclays Plc'nin New York'taki ABD başekonomisti Dean Maki, Janet Yellen'ın önümüzdeki hafta Fed başkanı olarak yasakoyuculara yapacağı sunumda azaltım stratejisinde muhtemelen bir değişiklik sinyali vermeyeceğini öngördü. Yellen, eski Fed Başkanı Ben S. Bernanke'ye, piyasaları sarsmamayı ve politika yapıcılara istihdam piyasanın durumunu daha iyi değerlendirmesi için zaman verilmesini hedefleyen stratrejini oluşturmasına yardımcı oldu.

Eski bir Fed ekonomisti olan Maki, bu mesajın "devamlılık" olduğunu, istihdama dair bir verinin, genel tablonun ılımlı büyüme yönünde olduğunu söyledi.

İşsizlik oranındaki düşüşün, ekonpominin teşviklerin azaltımına dayanabileceğine işaret etmesiyle ABD hisseleri cuma günü ralli yaptı.