Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Janet Yellen'ın açıklamalarının, ekonominin, teşviklerin azaltımına dayanacak kadar güçlü olduğu tahminlerini desteklemesi üzerine New York Borsası yükseldi; gösterge endeksler 1 yıldan uzun süredir en büyük 4 günlük kazancına işaret etti.

Cliffs Natural Resources Inc. ve Mosaic Co. yüzde 2.4'ün üzerinde değerlenerek emtia hisselerindeki ralliyi devam ettirdi. Boeing Co. ve Goldman Sachs Group Inc. en az yüzde 2.1 primlenerek Dow Jones Endeksi'ndeki kazançlara öncülük etti. Sprint Corp., 4. çeyrekte beklentinin üzerinde ciro açıklaması sonrasında yzüde 2.7 yükseldi. CVS Caremark Corp., yeni ilaç satışları ve yeni müşterilerin etkisiyle yüzde 2.7 değer kazandı.

Standard&Poor's 500 Endeksi yüzde 1.1 artışla 1,819.75 puana çıktı. Endeks 4 günde yüzde 3.9 yükseldi ve 2 haftadır ilk kez 50 seansın ortalamasının üzerine yükseldi. Dow Jones Endeksi yüzde 1.2 kazançla 15,994.77 puana ulaşırken, Nasdaq Bileşik Endeksi de yüzde 1 artışla bu yılki kayıplarını sildi. Amerikan borsalarında 7 milyar hissenin el değiştirmesiyle işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 11 üzerinde seyretti.

Piyasanın tutatlılığı istediğini ve salı günü duyulanların, son aylardakiyle uyumlu olduğunu belirten JPMorgan Private Bank'ın ABD hisseleri müdürü Steven Rees, "Azaltım devam ediyor, ancak yavaş yavaş ilerleme kaydeden bir ekonomik durumun sonucu olarak ediyor. Ekonomi bu yılı iyi geçirme yolunda devam ediyor" dedi.

Yellen ilk konuşmasını, politika yapıcıları Yellen'ın da ortaya koyulmasına yardım ettiği şu ana kadar görülmemiş seviyedeki tahvil alımı programını yavaşça azaltırken verdi.

Yellen ekonomik büyümenin güçlendiğini ve istihdam piyasasında genel bir iyileşme olduğunu söyledi. Yellen, tahvil programındaki azaltımın kademeli olarak devam edebileceğini vurguladı.