Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:20'de güncellendi)

Batı Teksas (WTI) petrolü, yaklaşık dört ayın en yüksek seviyesine ulaştığı çıkışının biraz abartılı olduğu yolundaki spekülasyonla değer kaybetti.

Vadeli kontratlar New York'ta, teknik analiz göstergesinin yükselişlerin devam edemeyeceğini işaret eden bir seviyeye yaklaşmasının ardından yüzde 1 kadar geriledi. ABD'deki dondurucu soğuklar ile fiyatlar son yedi günün altınsında yükseldi. Toplam ham petrol arzı, 3.27 milyon varil ile, Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerinin medyanının üzerinde artış gösterdi. IMF'nin bugünkü açıklamasına göre, gelişmiş ekonomilerdeki petrol stokları 4. çeyrekte 1999'dan beri en sert düşüşünü kaydetti.

"Fiyatların biraz gevşemesini bekliyoruz ve en zayıf fiyatları ikinci çeyrekte göreceğiz," diyen Oslo merkezli SEB AB'nin şef emtia varlıkları analisti Bjarne Schieldrop, "Er veya geç ABD'deki soğuk hava şartları normale dönecektir," diye ekledi.

Mart vadeli WTI, Nymex elektronik işlemlerinde, 97 sent düşerek, varil başına 99.40 dolara kadar indikten sonra, Singapur saati ile 16:55'te 99.77 dolara geldi. Kontrat dün yüzde 0.4 yükselişle 100.37 dolara kadar çıkarak 18 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesini gördü. Tüm kontratlarda işlem hacmi, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 6 üzerindeydi.

Vadesi bugün dolacak olan Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 70 sent düşerek varil başına 108.17 dolara indi. Daha aktif Nisan vadeli kontrat ise 18 sent düşüşle 108.17 dolara geriledi. Avrupa göstergesi Brent ile ABD göstergesi WTI arasındaki fiyat farkı dün 8.42 dolarken bugün 8.69 dolar seviyesinde.

(16:20'de güncellendi)