Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Borsası, teknoloji şirketlerinin öncülüğünde 5 ayın en büyük haftalık kazancını kaydetmeye hazırlanıyor. Çin'de finansal hisseler değer kaybetti.

En büyük baiju likörü üreticisi Kweichow Moutai Co. yüzde 2.9 primlenerek alkollü içki üreticileri arasındaki ralliyi devam ettirdi. China Citic Bank Corp. Alibaba.com Ltd. ile hisse işbirliğine ilişkin haberlerin gerçek olmadığını söylemesinin ardından yüzde 2.2 düşerek, bu haftaki kazançlarını yüzde 33'e indirdi. Gösterge para piyasası oranı, Çin Yeni Yılı tatilinin ardından bankalara nakitin geri dönmesi üzerine bu yılın en büyüyük düşüşünü kaydetti.

Zheshang Securities Co.'nun analisti Zhang Yanbing, geçtiğimiz haftaki tatillerin ardından ve likiditenin yeterli seviyeye dönmesi üzerine piyasada iyimserlik olduğunu söyleyerek, "Citic Bank, yalanlamanın ardından finansal hisseleri aşağı taşıdı" dedi.

Şanghay Bileşik Endeksi yerel saat ile 13:40 itibariyle yüzde 0.6 kazançla 2,110.11 puana çıktı. Endeks bu hafta ülkenin beklentinin üzerinde gelen dış ticaret rakamlalrının etkisiyle yüzde 3.2 yükselerek, 13 Eylül'den bu yana en büyük artışını kaydetti. Çin'de bugün açıklanan enflasyon verisi, tüketici enflasyonunun Ocak'ta değişiklik göstermediğini, fabrika çıkış fiyatlarının ise 1990'lardan bu yanaki en uzun süreli düşüşünü genişlettiğine işaret etti.

CSI 300 Endeksi yüzde 0.4 artışla 2,288.77 puana, Hang Seng China Enterprises Endeksi de yüzde 0.4 kazançla 9,913.29 puana yükseldi. Küçük ölçekli şirketler endeksi ChiNext Endeksi dün yüzde 3.6 gerilemesinin ardından yüzde 1.6 tırmandı.

Çin'de tüketici fiyatları endeksi yıllık bazda yüzde 2.5 hızlanarak, Aralık ayından değişiklik göstermezken, üretici fiyatları endeksi yüzde 1.6 düştü. Çin'in ekonomik verileri, 1 hafta süren Çin Yeni Yılı tatilinin zamanının değişmesinden ötürü Ocak-Şubat verileri karışık.