Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Çakmak Mahallesi'nde 45 iş adamının 75'er bin liralık katkısıyla yapılan İşadamları Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde, hayırseverlere plaket verilmesi dolayısıyla düzenlenen törene katılan Zeybekci, konuşmasında, bir veya birkaç kişiye ağır gelebilecek bir hizmetin, bir araya gelen 30-40 kişi tarafından imece usulü yapılmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Zeybekci, bir zamanlar hayal bile edilmeyen şeylerin hayata geçirildiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Dün dünyanın en gelişmiş uydularından bir tanesini, uzaya gönderdik. Japon ve Türk mühendislerinin birlikte yaptığı uydunun bazı malzemeleri de Türk malzemeleri. Yörüngeye yerleştirildi ve başarılı şekilde de ilk sinyallerini göndermeye başladı. Haberleşmede, bilimde, teknolojide, ulaştırmada, turizmde, sanayide, ihracatta, ekonomide, tarımda, birçok alanda Türkiyemiz, Gazi Mustafa Kemal'in gösterdiği o çağdaş uygarlık seviyesi hedefini, bir hamasi söz veya bazı yerlerde slogan olarak kullanılan bir söz olmaktan çıkardı. Ve hükümetimiz döneminde 2023 hedefleri, Bakanlar Kurulu kararı olarak Resmi Gazete'de yayınlanıp bir devlet belgesi haline geldi. 2023 hedeflerine de ulaşmak için hep beraber gidiyoruz."

Eğitimde bazı hatalar yapıldığını dile getiren Zeybekci, şunları ifade etti:

"Bir dönem maalesef meslek liselerinin önünü kapattık. Meslek liseleri, bu ülkenin geleceğidir. Meslek liseleri öyle okullardır ki gençlerimize hayata erken başlamakla ilgili bir tercih sunar, onlara bazı meslekleri öğrenerek pratikte de yetişerek hayatın içinde yer almak, üretimin içinde yer almak gibi imkan sağlar. Ama isteyenlere de üniversitede okuma, bilim insanı olma veyahut başka alanlarda ilerleme gibi bir imkan verir. Meslek liseleri, dünyadaki başarılı örneklerinde olduğu gibi, normal liselerin çok daha önüne geçmeli. Normal liselerin, sayı anlamında, öğrenci anlamında, Türkiye'nin geleceğinde yer alma anlamında, üniversitelerdeki hakimiyetleri anlamında, çok daha önüne geçmeli."

- "Eğitimde istenen seviyede değiliz"

Zeybekci, Türkiye'nin dünyanın 16. büyük ekonomisi olmasına rağmen eğitimde istenen seviyede olmadığını belirterek, "Üniversitelerimiz belli noktaya gelmiş ama dünya ölçeğinde eğitim standartlarını ölçtüğümüz zaman, maalesef ilk 50'nin içinde yokuz. İlk 50'nin içinde olmadığımız zaman, gelecekle ilgili beklentilerimizde maalesef biraz şöyle bir içimiz burkuluyor" dedi.

Kur'an-ı Kerim'de, bilim, okuma ve öğrenmeye işaret edildiğini kaydeden Zeybekci, "İlk inen ayet, (Oku) diyor. Allah'ın emri o okumayı gerçekleştiren siz hayırseverler, bir farzı yerine getirdiniz. Namaz kıl, oruç tut derken (oku) farzının yerine getirilmesiyle ilgili de burada muhteşem bir hayır yaptınız. Bu hayır burada durdukça, burada yetişenler, onların nesilleri, bu ülkeye bu millete hizmet ettikçe, bunun hayrı da arkanızdan gelecektir" diye konuştu.

Zeybekci, konuşmasının ardından, lisenin yapımına katkıda bulunanlara plaket verdi.

AA