Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'nın finans alanındaki karanlık noktalarını aydınlatmaları konusunda Avrupa Merkez Bankası müfettişleri üzerindeki baskı artıyor.  Avrupalı bankaların şirketlere verdiği kredilerde yeniden yapılandırmaya gitmesi ve sürecin tam olarak ifşa edilmemesi, yatırımcıların Avrupa bankacılık sektörüne halen kuşku ile bakmasına neden oluyor.

Milano'daki Bocconi Üniversitesi’nden finans doçenti Mascia Bedendo, "Yatırımcıları korkutan şey, bankaların, iflası hak eden şirketlere ayakta kalmaları ve rekor zarardan korunmak için kredileri yeniden yapılandırdıklarına yönelik soru işareti" diyerek, sakıncalı ve sorunlu kredilerin miktarının hala tam olarak bilinmediğini söyledi.  

Avrupa, varlık açısından en büyük 10 bankasından dördünün yeniden yapılandırılan kredilere yönelik miktar konusunda bilgi paylaşmadı.

Bölgedeki 39 kreditörün sadece üçte biri Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi'ne 'net sayısal bilgi' adı altında kredilerin yeniden yapılandırılmaları ve sorunlu kredilere yönelik paylaşımda bulundu.

Söz konusu alanda bilgi paylaşımında bulunmayan bankalar arasında Deutsche Bank ve Intesa Sapaolo'nun yanısıra ABD’li JPMorgan Chase de bulunuyor.

AMB, Euro Bölgesi'ndeki 128 büyük bankaya, müşterilerine verdikleri kredilerin ve yeniden yapılandırmaların ayrıntıları konusunda bilgi talebinde bulundu.