Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, Demokrat Parti (PD) lideri Matteo Renzi'yi yeni hükümeti kurmakla görevlendirdi.

Hükümeti kurmakla görevli 39 yaşındaki başbakan adayı Matteo Renzi, "büyük sorumluluk duygusuyla bu görevi kabul ettiğini” dile getirirken, içinde bulundukları zor durumla tüm güçleriyle mücadele edeceklerinin garantisini verdiğini söyledi.

Reformlar yapacak hükümetin 2018'e varma hedefi dolayısıyla yeni hükümeti oluşturma çabalarının kısa sürmeyeceğini ifade eden Renzi, yeni hükümet için istişarelerine bugünden itibaren başlayacağını dile getirdi.

Renzi, hükümet programı ve anayasal reformlar konusundaki bir sonraki adım da olmak üzere siyasi sürecin farkında olduklarını belirterek, "Şubat içinde bir an önce seçim yasasını, martta iş reformunu, nisanda kamu idaresini, mayısta ise vergi reformunu yapacağız" dedi.

Cumhurbaşkanı Napolitano'nun görevlendirdiği Renzi'nin, hükümeti kurması için parlamentodaki dengeler göz önünde bulundurulduğunda koalisyon hükümeti kurması şart görünüyor.

Çift yapılı parlamenter sisteme sahip İtalya'da, parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde mutlak çoğunluğa sahip Demokrat Parti'nin bu üstünlüğe üst kanat olan Cumhuriyet Senatosu'nda sahip olmaması koalisyon tek yol kılıyor.

Ülke basınında yapılan yorumlarda, Renzi'nin istifasına neden olduğu selefi Başbakan Enrico Letta'nın liderlik ettiği geniş çaplı koalisyonun bir benzerini oluşturması bekleniyor.