KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Komünist Parti liderlerini, yerel yetkilileri değerlendirirken büyümeye daha az odaklanma vaadinde bulunmaları sonrasında, Çin'in eyaletleri ve ulusal istatistikler arasındaki ekonomik üretim farkı 6 yıldır ilk kez daraldı.

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'de 31 eyaletin toplam ekonomik üretimi 2013'te yaklaşık yüzde 9.2 büyüyerek 62.9 trilyon yuana (10.4 trilyon dolar) çıktı. Rakam, 2012'de yüzde 11 marjında büyümesinin ardından 2013'te yüzde 10.7 genişleyen ulusal rakamların 6.06 trilyon yuan üzerinde oldu.

Veri, bölgesel yetkililerin, Başbakan Xi Jinping ve ekibinin, dikkatlerin borç ve kirliliğin azaltılmasını da kapsayan daha sürdürülebilir büyümeye çevirilmesi yönündeki direktiflerini izlediklerini ortaya koyuyor. Yine de Endonezya ekonomisinden büyük olan eyaletlerin toplam büyümesi ile ulusal rakamlar arasındaki fark, sorunun daha üzerine gidilebileceğine işaret ediyor.

Bölgesel yetkililer daha gerçekçi veriler sunduğunu belirten Hong Kong'taki Credit Agricole CIB'nin kıdemli ekonomist ve stratejisti Dariusz Kowalczyk, "Rakamlar yerel yetkililerin, büyümeden diğer faktörler ile ilgilenmeye başladıklarını yanısıtıyor olabilir" dedi.

Diğer taraftan 2007'den bu yana ilk kez eyaletlerin toplam nominal büyümesi, merkezi hükümetin verilerinin altında kaldı. Geçtiğimiz yılki yüzde 9.2 oranındaki büyüme, ülke genelindeki yüzde 9.5'in altında kaldı.

Advertisement