Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da yatırımcı güveni Şubat'ta düşüşün ikinci ayına girerek, komşu ülkelerdeki kırılgan toparlanmanın Avrupa'nın en büyük ekonomisine risk oluşturduğu endişelerini arttırdı.

Mannheim merkezli ZEW Avrupa Ekonomik Araştırma Merkezi'nin yayımladığı endeks, Aralık ayında 7 senenin zirvesi olan 61.7 puana çıkmasından sonra Ocak ayındaki 61.7 puandan 55.7 puana geriledi. Bloomberg anketine katılan 37 ekonomistin medyan tahminlerine göre, endeksin 61.5 puana gerilemesi bekleniyordu.

Almanya'nın ekonomik büyümesi dördüncü çeyrekte tahminlerin üstünde çıkmasına rağmen, yatırımcılar ülkenin en büyük ticari ortağı Euro Bölgesi'nin geri kalanı hakkında ihtiyatlı davranıyorlar. Bölgesel işsizliğin rekora yakın olması, banka kredilerinin düşmesi ve sürekli düşük enflasyon, Avrupa Merkez Bankası'nı, gecikmiş toparlanmayı desteklemek için gelecek ay politika gevşemesine gidebileceğini açıklamaya yönlendirdi.

"Ben bunu güvenin yön değiştirmesi yerine istikrara yaklaşma olarak algılıyorum," diyen Bonn merkezli Deutsche Postbank AG'nin ekonomisti Thilo Heidrich, "Çok yüksek seviyelerdeyiz, finansal krizden beri gördüğümüz en yüksek seviyeler," diye ekledi.