Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Şanlıurfa'da emekli bir memur, yarım asır önce başlayan koleksiyon merakıyla bazıları antika 3 bin tesbih, bin gümüş yüzük ve çeşitli markalarda 400 saat satın alarak yaklaşık 500 bin lira değerinde koleksiyon oluşturdu.

Şanlıurfa'da yaşayan 67 yaşındaki Mehmet Uçar'ın, 16 yaşındayken Viranşehir'in Karacadağ bölgesinde kadınlardan 5 liraya satın aldığı boncukla yaptığı tesbihin ardından zamanla antika eşyalara ilgisi arttı.

Uçar, 51 yıl boyunca Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden değerli taş, fildişi, kuka, kehribar, deve kemiği, katalin ve kaplumbağa kabuğundan yapılmış bazıları antika tesbihin yanı sıra gümüş yüzük ve çeşitli markalarda saat topladı.

Yıllarca büyük çaba harcayarak oluşturduğu yaklaşık 500 bin lira değerindeki koleksiyonunu evinde özel olarak yaptırdığı bölmede saklayan 7 çocuk babası Uçar, misafirlerine değerli koleksiyonunu gösteriyor.

Uçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, büyük emek vererek oluşturduğu koleksiyonunu, öldüğünde çocuklarının daha da genişletmesi için vasiyette bulunduğunu söyledi.

Ömrü yettiğince koleksiyonunu genişletmeye devam edeceğini ifade eden Uçar, "Koleksiyonum ilk parçasını Viranşehir'de satın aldığım boncuklardan yaptığım tesbih oluşturuyor. Devlet memurluğundan kazandığım paranın çoğunu tesbihlere yatırdım. Şu an değişik malzemeden yapılmış 3 bin tesbihim bulunuyor. Bin altın ve gümüş yüzük ile 400 saatim var. Kimi zaman maddi sıkıntı çekmeme rağmen maaşımı alır almaz tesbih alıyordum" dedi.


- Tesbihlerin bulunduğu odada yatıyor

Yakınlarının koleksiyon merakı nedeniyle kendine tepki gösterdiklerini vurgulayan Uçar, şimdilerde ise bu merakına alıştıklarını söyledi.

Koleksiyonunda 2 liradan 10 bin liraya kadar değişen fiyatlarda tesbih bulunduğu belirten Uçar, şunları kaydetti:

"Gece ruhsatlı tabancamı da yanıma alarak tesbihlerin bulunduğu odada yatıyorum. Allah'a şükür bugüne kadar evimden hırsızlık olmadı. Değerli ve pahalı tesbihlerin çalınmasından çok korkuyorum. Bir gün ziyaret ettiğim bir emniyet müdürü bana koleksiyonumu korumak için alarm sistemi kurmama tavsiye etti. Ben de alarm cihazı taktırdım. Benim için birçok şeyden daha değerli, hayatımın parçası olan tesbihleri ölene kadar korumaya çalışacağım"

Uçar, tesbih koleksiyonu dışında gerdanlık, çakmak, sigara tabağı ve sigara ağızlığı biriktirdiğini de sözlerine ekledi.