Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de konut fiyatları Aralık'la biten bir yıllık dönemde daha yavaş yükselerek, piyasanın daha fazla gelişmeyi sürdürebileceği bir sürece girdiği sinyallerini verdi.

S&P/Case-Shiller 20 şehrin emlak değerleri endeksi Kasım ile biten bir yıllık dönemde yüzde 13.7 yükseldikten sonra Aralık 2012'den yüzde 13.4 artış gösterdi. Bu verilerle Haziran'dan bu yana ilk yavaşlama kaydedilmiş oldu. Artış, Bloomberg anketine katılan 33 ekonomistin beklentileriyle aynı gerçekleşti.

Fiyat artışı, mortgage oranları yükselişi ve kötü hava koşullarının ev alımlarını düşürmesiyle yavaşladı. Daha az artış, istihdam piyasası toparlanırken daha fazla evin uygun fiyatlarda kaldığına işaret ediyor.

Florida merkezli Raymond James & Associates Inc.'nin şef ekonomisti Scott Brown, "Eğer böyle devam ederse balonlaşma yaşanabileceği endişeleri var," şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminleri yüzde 10 ile 13.9 artış aralığında gerçekleşti. Case-Shiller endeksi 3 aylık ortalamaya bağlı olduğundan Aralık verisi Kasım ve Ekim'deki işlemlerden etkilendi.