PİYASALAR ABONE OL

(16:20'de güncellendi)

Haftaya 2,18 seviyesinin altında başlayan Dolar/TL , Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ses kayıtlarının ardından dün 2.22 seviyesine kadar yükseldi. Dün negatif ayrışan fakat akşam saatlerinde ateşi hafifleyen dolar, sabah saatlerinde iyimser bir başlangıç yaptığı bugün de tekrar 2,22 seviyesine yükseldi. Hazine haftanın ilk iki gününde toplam beş ihale düzenlerken, gelişmeler ışığında Salı günkü ihalelere gelen talep, önceki güne göre daha zayıf gerçekleşti. Borçlanma maliyetlerinin de yükselmesi dikkat çekti.

Yeni haftaya 2,1763'e gerileyerek başlayan Dolar/TL, Pazartesi akşamında internette yayınlanan, Başbakanlık tarafından ise yalanlanan ve montaj olduğu belirtilen ses kayıtları iddialarının ardından dolar/TL dün 2,22 seviyelerine kadar yükseldi. Hazine'nin Şubat ayı ihalelerini beklentiler dahilinde tamamlamasıyla kur, dün akşam kapanış saatlerinde 2.2077'den işlem görüyordu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), doların dünkü efektif kurunu alışta 2,2031 lira, satışta 2,2119 lira olarak açıkladı.

Bu gelişmelerin ardından, Türk Lirası bugün dolar karşısında sakin bir seyirle, yüzde 0.27 yukarıda ve 2,2028 seviyelerinde güne başladı. Dün diğer gelişen ülke paralarına göre negatif ayrışan lira, bugün ise güne ılımlı bir başlangıç yapmasına rağmen, günün ikinci yarısında tekrar zayıflama eğilimine geri döndü ve 2,22 seviyesini aştı. Gün içinde en yüksek 2,2270'i gören kur, burada kalıcı olmayarak 2,2230 seviyelerine geldi.

Dolar/TL'de 2,2250 direncinin yukarı yönlü kırılması durumunda 2,25 seviyesinin gündeme gelebileceğini öngören analistler, aksi durumda yatay bantta dengeli seyrin devam edebileceğini tahmin ediyor.

Hazine dün, 2 yıl ve 10 yıl vadeli sabit kuponlu ve 5 yıl vadeli TÜFE'ye endeksli tahvillerin ihraçlarını yaparak Şubat ayı ihale takvimini tamamladı. Gerçekleştirdiği 3 ihaleyle Hazine 5,7 milyar lira borçlandı. Analistler, Hazine’nin son iki haftada gerçekleştirmiş olduğu ihalelerle Şubat ayı borçlanmasını tamamladığını ve iç borç çevirme oranının yüzde 87,5 ile beklentiler dahilinde oluştuğunu ifade ediyor.

İhalelerde piyasadan gerçekleştirilen borçlanma 9,4 milyar lira, toplam borçlanma ise (kira sertifikası ihracı dahil) 13,8 milyar lira oldu.

(16:20'de güncellendi)

Advertisement