Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:05'te güncellendi)

Euro Bölgesi'nde enflasyonun beklenenden daha hızlı gerçekleşmesinin teşviklerin genişlemesi ihtimallerini azaltması ile euro güçlendi ve Avrupa tahvilleri geriledi. ABD'de büyümenin beklentinin altında kalması sonrasında Avrupa'da hisseler gerilerken, ABD hisseleri büyük bir değişiklik yaşamadı.

Euro dolar karşısında yüzde 0.7 yükselerek New York saati ile 09:31'de 1.3807 dolar seviyesinde. Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvil faizi altı baz puan yükselerek yüzde 1.62 olurken, aynı vadedeki ABD Hazine tahvil faizi üç baz puan artışla yüzde 2.67'ye yükseldi. İsveç kronu ülkede ekonominin ekonomist beklentilerinden fazla büyümesi sonrasında tırmandı. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.2 gerilerken, Standard & Poor's 500 Endeksi dünkü zirve rekorunun ardından kazanç ve kayıp arasında dalgalandı. Buğday ise Temmuz 2012'den bu yana en büyük kazancını genişletti.

Royal Bank of Scotland Group Plc Döviz stratejistlerinden Paul Robson, "Kısmen istikrarlı bir enflasyon, muhtemelen Avrupa Merkez Bankası'nın politikasını koruması için yeterli" yorumunu yaptı.

Euro 16 önemli para biriminin 13'ü karşısında güçlenirken, yen karşısında yüzde 0.6 tırmandı. İsveç kronu ise 16 önemli para biriminin tamamı karşısında, en az yüzde 0.6 güçlenirken, euro karşısında yüzde 0.8 ilerledi. Gayrısafi yurtiçi hasıla üçüncü çeyreğe oranla yüzde 1.7 artarken, Bloomberg anketine katılan 14 ekonomistin yüzde 0.6 beklentisinin iki katından da fazla gerçekleşti.

Fransa, Hollanda ve Belçika'da tahvil faizleri yükseldi.

(17:05'te güncellendi)