Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye’de son dönemde politik gündem ve buna bağlı olarak da ekonomi gündemi oldukça yoğun geçiyor. Böyle bir ortamda 1-7 Mart arasındaki Yeşilay Haftası etkinliği gündemde ne kadar yer bulur bilinmez ama biz yine de günün anlam ve önemine dair sigara ile ilgili bazı ekonomik verileri sizinle paylaşmak istedik.

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği verilerine göre Türkiye’de her gün ortalama 15 milyon paket sigara tüketiliyor. Bu da kişi başına yılda 76 paket sigara anlamına geliyor.

Peki bu ekonomik açıdan ne anlama geliyor ?

Türkiye’de her yıl sigaraya ödenen toplam rakam yaklaşık 21 milyar dolar. Paketlerin üzerinde fotoğraflarla desteklenerek yer alan ‘Sigara sağlığa zararlıdır’ ibaresinin bir de ekonomik karşılığı bulunuyor.

Türkiye’de devletin yaptığı sağlık harcamalarının yüzde 9'u sigara kaynaklı. Yani her yıl sigara tüketiminin neden olduğu hastalıkların tedavisinde harcanan para yaklaşık 11 milyar Dolar. Kısacası, 65 milyar doları aşan bir cari açıkla mücadele eden Türkiye’de her yıl 32 milyar dolar yanıp kül oluyor.

5727 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun ile birlikte sigara tüketiminde düşüş yaşandığını kaydeden Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın, “Türkiye’de kapalı alanlarda sigara içme yasağının hayata geçirilmesi ile sigara içenlerin sayısı 28 milyondan 21 milyona geriledi. Artan nüfusa rağmen sigara kullananların sayısındaki azalış umut verici” diyor.

Ancak Dr. Mustafa Aydın’ın paylaştığı başka rakamlar var ki bu da sigaranın gerçek acı faturasını ortaya koyuyor.

Türkiye’de kalp-damar hastalıklarına maruz kalanların %75’inde, akciğer kanserine yakalanan hastaların ise %70’inde bunun ana sebeplerinin başında sigara kullanımını gösteren Dr. Mustafa Aydın, sigara kullanan kadınlarda ise doğumların yüzde 25’inde bebeklerin engelli doğma riskine dikkat çekiyor.   

Dr. Mustafa Aydın, dünyada her yıl 5 milyon civarında, Türkiye'de ise 115 bin insanın sigara yüzünden hayatını kaybettiğini belirtiyor.


Bloomberg HT Editörü İrfan Donat

idonat@bloomberght.com