Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD Başkanı Barack Obama, Rusya'nın Ukrayna'nın egemenlik ve toprak bütünlüğünü ihlali noktasında, Rusya devlet Başkanı Vladimir Putin'in sözleriyle "alandaki gerçekliklerin" farklı olduğunu belirtti

Obama, orada olanlar aslında Rusya'nın güç kullanma yoluyla bir komşu ülkedeki etkinliğini artırma yollarını aradığının işaretini veriyor" dedi.

Ukrayna'ya 1 milyar dolarlık kredi garantisi vermeye hazırlandıklarını belirten Obama, bu konuda Kongre'nin de kendilerinin yanında durmasını istediklerini söyledi.

Kırım'da hâlâ Rus askerlerinin kendi kışlalarında olmadığını gördüklerini dile getiren Obama, bunun da orada olanların aslında, Ukrayna'daki Rusya kökenlilere veya Rus temsilcilere yönelik kaygılar temeline dayanmadığının işareti olduğunu savundu.

Rusya'nın eylemlerinin "zekice bir strateji" olduğuna yönelik bazı yorumlar olduğunu da belirten Obama, "Açıkçası bu, Rusya'nın gücünün bir işareti değil, aksine Rusya'ya yakın ülkelerin derin kaygılarının ve şüphelerinin yansıması ve bu, birçok ülkeyi Rusya'dan daha da fazla uzaklaştıracaktır" diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, temaslarda bulunmak üzere geldiği Kiev'de, Ukrayna halkının yanında duracaklarını belirtti.

Kerry,  Rusya'nın Ukrayna'daki "agresif tavrını" kınadığını vurgulayarak, "Rusya'nın, sahteliklerin ardına saklandığını ve göz dağı vermeye çalıştığını" ileri sürdü.

Moskova'nın, Ukrayna'nın daha fazla kısmını işgal etmek için "bahane" bulmaya çalıştığını ifade eden Kerry, ülkesinin Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiği önemi yineledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin’le görüştü

Başbakanlığın internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, Başbakan Erdoğan ile Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında dün akşam telefon görüşmesi gerçekleşti.

Ukrayna'daki durumun ele alındığı görüşmede, bu ülkede yaşanan kriz, özellikle Kırım açısından değerlendirildi.

Erdoğan, krizin süratle aşılması için ilgili tüm tarafların uluslararası hukuka saygı içinde hareket etmeleri gerektiğine dikkat çekti.

Tayyip Erdoğan, görüşmede Ukrayna'nın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün mutlak surette korunmasının, Kırım'daki gerilimin ivedilikle düşürülmesinin önem taşıdığını da vurguladı.

Başbakanlık kaynaklarının verdiği bilgiye göre de Erdoğan, Putin ile görüşmesinde Ukrayna'daki krize çözüm bulmanın en başta Ukraynalı’ların görevi olduğunu belirterek, söz konusu ülkedeki istikrarsızlığın tüm bölgeyi olumsuz etkileyeceğine dikkati çekti.