Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

 

İngiltere Merkez Bankası rekor düşük faizleri 6. yılına taşıdı.

Ekonominin finansal krizin verdiği hasardan tamamen toparlandığından emin olmaya çalışan İngiltere Merkez Bankası politika yapıcıları, öngörülmedik teşvikşleri 6. yılına genişletti.

Bankanın Mark Carney başkanlığındaki Para Politikası Komitesi (MPC) politika faizini yüzde 0.5 ile Bloomberg anketine katılan 32 ekonomistin beklediği düzeyde bıraktı. Merkez bankası Mart 2009'dan bu yana borçlanma maliyetlerini rekor düşük düzeyde tutarak, 1940'lardan bu yana en uzun süre aynı politikasını koruyor.

Carney, 2007'den bu yanaki en güçlü büyümenin işsizlik oranını, yetkililerin faiz artışını değerlendireceği seviye olan yüzde 7'ye yaklaştırmasına rağmen, teşviklerden çıkış için acele olmadığını söyledi. Toparlanmanın güçlendiği sinyalleriyle birlikte, traderlar yetkililerin geçtiğimiz ay büyüme tahminlerini yükseltmesinin ardından BOE'nin önümüzdeki yıl borçlanma maliyetlerini yükselteceğini düşünüyor.

Büyüme ve istihdam görünümünün güçlü olduğu değerlendirmesinde bulunan ING Bank NV'nin ekonomistlerinden James Knightley, "Şubat 2015'te faizin artırılacağı öngörüsünün, daha erken bir tarihte olmasının daha yüksek bir ihtimal" olacağını söyledi.